Er zijn altijd wel dingen waar we ons zorgen over maken, maar vaak heeft het geen zin. Je schiet er namelijk niets mee op om te piekeren over zaken waar je geen invloed op hebt. Je wordt er alleen maar angstig van en zo beland je uiteindelijk in een verwoestende cyclus waar je hulpeloos van wordt. Daarom delen wij wat tips om dit te voorkomen.

bed-femfem

1. Vraag jezelf af of je zorgen reëel zijn

Vaak maken we ons zorgen over zaken die nog niet eens zijn gebeurd. Het is niet nodig om je druk te maken over iets wat nog geen realiteit is. Al deze zorgen zijn onwerkelijk, een verzinsel van je verbeelding op een bepaald punt. Blijf in de werkelijkheid van dit moment en je angsten zullen vanzelf afnemen.

2. Zie het verschil tussen een probleem en een feit

Een probleem heeft namelijk altijd een oplossing, maar een feit niet. Het heeft alleen geen zin om je zorgen te maken over een feit, want dat staat vast en daar kun je niets aan veranderen. Door het verschil tussen beiden te zien, zullen je zorgen uiteindelijk minder worden.

3. Focus op jezelf

Je hebt geen invloed op de gedachten en acties van andere mensen. Laat de zorgen van een ander daarom niet die van jezelf worden. Hier heb je namelijk geen controle over. Waar je wel controle over hebt, ben jezelf. Richt je daarom op jezelf en kijk naar je eigen verantwoordelijkheden.

4. Jij bepaalt je eigen gevoel

Uiteindelijk beschik je altijd over de kracht om zelf te bepalen hoe jij je voelt. Op momenten dat je loopt te piekeren, kun je er dus beter voor kiezen om fysiek sterk te blijven en jezelf onder controle te houden. Volgens levenscoach Louise Thompson kun je er ook voor kiezen om het volgende te denken: “Op dit moment gaat het goed met mij. Ik zit gewoon in een overgangsfase. Ik ben erg vindingrijk en ik vertrouw op mijn eigen vaardigheden om te kunnen omgaan met wat er ook gebeurt. Het komt goed met mij, want ik ben veerkrachtig en kan goed omgaan met onverwachte situaties in het leven.”

Lees hier hoe je mindful de dag door kan komen.