We gebruiken allemaal wel eens pijnboompitten in onze gerechten. Ze geven een goede touch aan je gerecht, waardoor de smaak nog beter wordt. Maar, heb je je wel eens afgevraagd wat de oorsprong eigenlijk is van die pitjes? Groeien ze bijvoorbeeld onder de grond, of aan een plant? Wij vertellen je het.

pijnboompitten
Bron: Pinterest

Lekker ingrediënt

We houden ervan: pijnboompitten. Ze zijn eigenlijk een perfect ingrediënt, want ze passen overal bij. Zo eten we ze heerlijk in een salade, of juist in een pasta of in deze heerlijke pompoenlasagne. Het geeft een goede bite aan je gerecht en het geeft ook nog eens best wel veel smaak af ondanks dat deze pitjes eigenlijk maar klein zijn. Ze zijn dan wel ontzettend duur, maar het is iedere euro helemaal waard.

Waar komen pijnboompitten vandaan?

Maarre, heb je je ook wel eens afgevraagd waar pijnboompitten vandaan komen? Vast wel. Het is natuurlijk lastig om het te zien, dus de oorsprong van deze pitjes is eigenlijk best wel verrassend. Ze worden namelijk niet echt gekweekt in de fabriek bijvoorbeeld. Ze groeien eigenlijk gewoon in het wild en moeten van de grond geraapt worden! Overigens hoeven mensen echt niet op zoek naar van die kleine pitjes op de grond, want ze groeien eigenlijk in een dennenappel. Dat betekent dat de dennenappel van de grond geraapt moet worden.

In vier landen op de wereld staan bomen met deze dennenappels. Ieder land heeft wel een ander soort boom, dus dat betekent ook dat er verschil zit in de pijnboompitten. Als de dennenappels van de boom vallen, worden deze opgeraapt. Vervolgens worden er tussen de 50 en 100 pijnboompitten uit geplukt. Dat is dan ook meteen de reden dat je zo veel betaalt voor zo weinig pijnboompitten. Al het werk wordt met de hand gedaan. Als dit geen leuke fun fact is, dan weten wij het ook niet meer.