Eerder schreven we al waarom mensen pleasen niet goed is voor jou. Natuurlijk is het goed om rekening te houden met de gevoelens van anderen en mag je hun af en toe best verwennen met leuke dingen. Waak er echter voor dat je anderen boven jezelf gaat stellen: van mensen pleasen word je niet beter. Wij leggen je uit hoe je meer aan jezelf leert te denken.

1. Hecht minder waarde aan de meningen van anderen

Je hebt je vakantie al geboekt en krijgt plots een baan aangeboden. Ja, en de startdatum is precies de periode dat jij op vakantie zou gaan. Natuurlijk wil je voor die baan gaan, maar een paar weken later beginnen maakt dan ook geen verschil. Het is dus ook echt niet nodig om je toekomstige baas voor te stellen dat je op vakantie alvast wat werk verricht, alleen maar zodat hij je aardig gaat vinden. Iedereen verdient een vakantie en het is dus ook niet gek wanneer jij een weekje later begint. Het is echt niet zo dat alles in de soep loopt, wanneer jij er niet bent. Probeer dit dus ook los te laten.

mensen-pleasen-femfem

2. Je hebt geen bevestiging van anderen nodig

Het is onmogelijk dat iedereen op de aarde je aardig vindt, hoe zachtaardig je ook bent. Er is altijd wel iemand die dat dan weer irritant vindt. En ook wanneer twee vriendinnen je vragen om iets leuks te gaan doen moet je er één teleurstellen. Maar that’s life, de volgende keer ga je weer wat met de ander doen óf je neemt haar gewoon mee. Als dat geen optie is, accepteer het dan en ga een leuke avond hebben zonder schuldgevoel.

3. Maak van jezelf een prioriteit

Mensen die anderen altijd maar willen pleasen, vergeten vaak voor zichzelf te zorgen. Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat je de best mogelijke keuzes maakt en niemand teleurstelt, maar dit is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Uiteindelijk kun je anderen niet gelukkig maken wanneer jij het zelf niet bent. Wanneer jij met jezelf hebt afgesproken om uitgebreid voor jezelf te koken of te gaan sporten, hou je er dan aan en zeg het niet af omdat een ander dat wil.