Ben je de oudste? Dan heb je vaak een heel andere rol in het gezin dan je broertje of zusje. Er word vaak verwacht dat jij de verantwoordelijke moet zijn terwijl je broertje of zusje vaker de vrijheid kreeg. Je broertje of zusje vroeg in sommige gevallen veel vaker de aandacht dan jou en was misschien zelfs veel ondeugender dan jou. Nee, je ziet geen spoken. De wetenschap geeft je gelijk, dit gebeurt veel vaker dan je denkt.

broer zussen FEM FEM

Het onderzoek

Als het tweede kind in het gezin heb jij logischerwijze minder tijd doorgebracht met je ouders. Je kan je soms vergeten voelen en dan kan het misgaan. Onderzoekers hebben het fenomeen uitgezocht en het blijkt echt zo te zijn: het tweede kind heeft tot 40% meer kans om de ondeugende van het stel te zijn. Het onderzoek, dat gehouden werd aan Massachusetts Institute of Technology, toont het verband tussen het tweede kind zijn en het gedrag dat deze kinderen vaak vertonen aan. Anderen pijn doen, grappen maken en over de grenzen van ouders en broers en zussen gaan komt dus vaker voor.

De oudste van het gezin

Het onderzoek toonde ook aan dat de oudste van het gezin vaak een sterkere band met de ouders heeft en dat is best logisch. De oudste van het gezin is langer alleen met de ouders geweest en heeft vaak een grotere verantwoordelijkheid. Dit zou ook weer een oorzaak voor het vaak voorkomende gedrag van het tweede kind kunnen zijn.

Merk jij deze verschillende rollen in je eigen gezin?