Een ietwat excentrieke miljonair en grootgrondbezitter komt om na een vernietigende brand in zijn landhuis maar na zijn dood is er geen spoor meer van al zijn geld – dit zijn de ingrediënten van de populaire podcast van Simon Heijmans. Dé podcast die er voor gaat zorgen dat je (tijdelijk) afscheid neemt van alle true crime documentaires op Netflix. brand in het landhuis podcast FEM FEM

De Brand in het Landhuis

Op 7 december 2003 komt Ewald Marggraff om het leven in zijn landhuis in Vught. De grootgrondbezitter en excentrieke Brabander had ongeveer zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van -naar verluidt- zo’n 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen euro. Echter, na zijn dood is er geen spoor meer van al zijn schilderijen en het geld. Wat is er mee gebeurd?

Ongeveer vijftien jaar na de brand duiken er nog steeds nieuwe verhalen op en dus besloot podcastmaker Simon Heijmans op onderzoek te gaan. Na de brand waren er namelijk al behoorlijk veel vragen over of het vuur was aangestoken, waar het geld is en of Ewald nog meer verborgen schatten had.Vijf maanden lang heeft Heijmans onderzoek gedaan naar de mysterie over de man die hem al jaren fascineert; de miljonair uit Vught.

Een podcast hit

De eerste vijf delen waren in twee weken tijd meer dan 100.000 keer beluisterd. Een score wat volgens NPO Radio 1-coördinator Wim Eikelboom nog nooit eerder is gebeurt. Meestal duurt het namelijk iets langer voordat een podcast pas écht succesvol wordt maar juist doordat dit gebaseerd is op een ware gebeurtenis is het Heijmans gelukt om een grote groep luisteraars aan de haak te slaan.

In totaal zijn er zes delen en die kan je via de site van NPO 1 luisteren.