Je wil even snel wat in de winkel halen, maar de poortjes van de supermarkt gaan retelangzaam open. Herkenbaar? Geloof het of niet, maar hier zit een reden achter. En niet zomaar een reden, maar zelfs een verkooptruc. Wait, what?

poortjes supermarkt

Verkooptrucs supermarkten

Ga je wel eens naar de supermarkt om een aantal dingen te halen, maar loop jij vervolgens met meer spullen dan gepland naar huis? Dan ben jij niet de enige. Supermarkten weten wat ons doet kopen en passen deze trucs maar al te graag toe. Denk aan…

Lees ook: 4 trucjes waarmee IKEA er onbewust voor zorgt dat je meer geld uitgeeft

1. Groente en fruit aan het begin van de winkel

Het is je vast opgevallen dat de groente- en fruitafdeling meestal helemaal vooraan de winkel geëtaleerd is. De reden hierachter is niet omdat het prioriteit producten zijn. De truc hierachter is dat wanneer we met de gezonde producten beginnen, we daarna van onszelf ’toestemming’ krijgen om los te gaan met de wat ongezondere dingen.

2. Hoe groter de mand of kar, hoe meer je koopt

Wist je dat winkelmandjes 25% groter zijn geworden door de decennia heen? Ze hebben het helaas doorgekregen, maar het is inderdaad zo, hoe groter de kar of de mand, hoe meer je geneigd zal zijn om die te vullen.

3. Zuivelafdeling is zó ver weg

Je wil gewoon die verdomde yoghurt hebben, maar daarvoor moet je eerst de hele winkel doorlopen, helemaal achterin om deze te bereiken. Is dat leuk voor de klant? Nee. Is het wel slim? Ja.

Er zijn weinig tot geen uitzonderingen, bijna iedereen moet tijdens het boodschappen wel even langs de zuivelafdeling. En daarom is een truc van de supermarkt, om deze zo ver mogelijk van de ingang te plaatsen. Zo moeten klanten de hele winkel doorlopen, langs een overvloed aan verleidelijke producten, op weg naar de melk, eieren, kaas en yoghurt.

Langzame poortjes

Maar welke truc zit er achter de langzame poortjes aan de ingang dan? Stel je voor, je hebt niet een heel boodschappenlijstje. Je wil snel de supermarkt in en uit, je weet namelijk al dat je maar een minimaal aantal spullen nodig hebt. Enne, deze weet je precies te vinden.

De supermarkt wil dit natuurlijk voorkomen en gaat dus aan de hand van de poortjes, je afremmen. Op deze manier hopen ze dat je looptempo lager komt te liggen waardoor je langer in de winkel gaat ijsberen.