Geen inspiratie om te koken? Dit herkennen we allemaal. De verleiding is dan ook groot om iets kant-en-klaars te nemen of een vette hap zoals een hamburger. Heel verleidelijk zo’n bruin bolletje met een burger, een plakje volvette spek, net die té vette kaas en dat miezerige blaadje sla. De meeste hamburgers bevatten dan ook veel verzadigde vetten . Voor een keer is dat niet heel erg, maar als je een trouwe klant bent van de plaatselijke burgertent, kan dit op langer termijn wel schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid.

De oplossing: Portobello burger

En dan te bedenken dat je heel eenvoudig en lekker zelf een hamburger kan maken, die ook nog eens gezond is, Wie wil dat nou niet? Nooit meer zul jij je schuldig voelen na het eten ervan. De oplossing zit in de portobello burger. Portobello? Ja, ook van portobello’s kun je heerlijke burgers maken. Deze burger is rijk aan eiwitten en koolhydraatarm. Hij is rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen en ideaal geschikt als guilty pleasure of als een gezonde vette hap.

portobello-burger-femfem

Portobello burger

Ingrediënten voor 2 personen:

250  gram mager rundergehakt  (of met een vegaburger)
Zwarte peper
Zeezout
2 portobello ‘s
1 rode ui
1 tomaat
1 el olijfolie
1 handje sla, naar keuze
2 el Philadelphia
1 el mayonaise
Een handje kiemen

Bereiding:

Meng het gehakt met de zwarte peper en zout in een kom. Kneed het gehakt goed door en maak er een bal van. Druk deze plat op een bord in de vorm van een hamburger. Gril in hapjespan de portobello’s totdat deze goudbruin zijn. Snijd ondertussen de rode ui in ringen en de tomaat in partjes.
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan op middel hoog vuur. Bak hierin de hamburgers gedurende 5 – 10 minuten. Draai ze regelmatig om. Leg de portobello’s (alsof ze de broodjes zijn) op 2 borden. Smeer hier een dun laagje Philadelphia op. Leg hierna de sla naar keuze erop en vervolgens de burgers. Leg dan de tomaat, de kiemen uien ringen erover heen en eventueel nog wat mayonaise. Sluit de burger af met de andere portobello. Steek eventueel een grote saté prikker in de portobello burger en breng op smaak met peper en zout.

Graag frietjes bij je burger? Serveer er dan deze groentefrietjes bij. Eet smakelijk!