Heb jij jouw vriend weer de hele nacht wakker gehouden doordat je maar bleef praten in je slaap? Of werd je vanochtend ook wakker met een waslijst aan berichten die jij zonder dat je het door had hebt verteld in je slaap? Maak je hier vooral geen zorgen om, het maakt jou juist heel bijzonder. Uit onderzoek van Journal Brain and Development blijkt namelijk dat vrouwen die praten in hun slaap uniek zijn en gemiddeld meer empatisch zijn dan mensen die dat niet doen.

praten in je slaap femfem

“Ieder nadeel heb zijn voordeel”

Praten in je slaap komt eigenlijk het meest voor bij kinderen en mannen, dus ben jij een vrouwelijke verhalenverteller in de nacht net als ik? Dan ben jij bijzonder. Misschien kraam jij de raarste zinnen uit in de nacht en schrikt je vriend hier zelfs van, gebruik altijd het excuus dat dit jou juist bijzonder maakt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger in mijn slaap aan mijn oom vertelde dat kippensoep met balletjes helemaal niet kon. De volgende ochtend werd ik natuurlijk door iedereen uitgelachen die dit hoorde. Dit is dus wat ze bedoelen met rare zinnen uitkramen, die ’s nachts ineens heel belangrijk lijken. Toch vind ik het onderdeel waarin het meer empatisch zijn, wordt benoemd het meest interessant. Dit betekent namelijk dat wij vrouwen meer inlevingsvermogen hebben en eerder geneigd zijn om andere te helpen. Zoals Johan Cruijff altijd zei: “ieder nadeel heb zijn voordeel”.

’s Nachts ben je verlamd

Mensen kunnen klagen over het feit dat ze wakker zijn gehouden vannacht, maar ze moeten zich wel beseffen dat dit door een enorm bijzonder en lief persoon is gebeurd. Normaal gesproken worden er ’s nachts allerlei stofjes aangemaakt die je lichaam verlammen. Stofjes als Glycine en Gamma-Aminoboterzuur, die onder andere je stembanden horen te verlammen. Bij slechts 5% van de mensen is dit dus niet het geval, wat gelukkig niet schadelijk is voor je gezondheid. Misschien alleen voor jouw relatie als je jouw vriend een beetje te vaak wakker houdt?

Lees ook:

De wetenschap: dit is waarom we naakt zouden moeten slapen