Of je niet tevreden bent met je baan of je gewoon klaar bent voor een nieuwe uitdaging; ontslag nemen blijft een dingetje. Hoe verleidelijk het ook is om na een conflict met je baas of collega’s op een onvriendelijke manier te reageren, handig is het niet. Wij geven je tips om op een professionele en formele manier ontslag te nemen.

ontslag-femfem

Wees voorbereid

Dien je ontslag persoonlijk in bij je baas of manager. Wees goed voorbereid op het gesprek, houd het kort en bondig. Leg uit waarom je het bedrijf gaat verlaten, maar vertel er ook bij dat je dankbaar bent voor de tijd die je er hebt doorgebracht.

Blijf professioneel tot je vertrek

Het kan best wel lastig zijn om in de resterende tijd gefocust te blijven. Laat je werk daar niet onder lijden, zorg dat het kwalitatief  goed in orde blijft. Collega’s en klanten hebben dan niks op je aan te merken, dat laat zien dat je professioneel bent. Laat dus geen losse eindjes achter.

Laat een positieve indruk achter

Misschien is het moeilijk om positief te blijven omdat je zo snel mogelijk weg wilt, maar probeer een positieve indruk achter te laten. Zorg voor een prettig afscheid, zodat je bij je collega’s een goede indruk achter laat.

Zeg niet te veel over je ontslag

Houd je plannen voor je. Hoe graag je ook alles wilt vertellen aan je collega’s, het is misschien niet zo handig. Je weet nooit aan wie de informatie kan worden doorgespeeld. Dit kan alleen maar nadelig werken, dus probeer zo min mogelijk los te laten over je vertrek.

Informeer je collega’s

Als het besluit vast staat en je baas op de hoogte is, wordt het tijd om je collega’s op de hoogte te brengen. De kans is aanwezig dat je een goede band hebt opgebouwd met sommige collega’s. Laat weten dat je het ontzettend gewaardeerd hebt om samen te mogen werken en dat jullie in de toekomst misschien nog een keertje kunnen afspreken.

Nog geen ontslag genomen maar wel zoekende naar een nieuwe baan? Zorg dat je sowieso altijd een visitekaartje bij de hand hebt. Je weet maar nooit wie je tegenkomt en je wil natuurlijk wel dat het makkelijk is voor iemand om contact met je op te nemen.

Ben jij afgestudeerd en op zoek naar een baan? Volg dan deze tips!