Sommige vrouwen hebben helemaal nergens last van wanneer ze menstrueren terwijl andere vrouwen gek worden van alle kwaaltjes en bijwerkingen. Toch zijn er ook een aantal rare bijwerkingen die heel veel vrouwen wel zullen herkennen. Wij zetten ze op een rijtje.

bijwerkingen ongesteldheid menstruatie

Rare bijwerkingen tijdens je menstruatie

Er zijn een aantal van die veelvoorkomende kwaaltjes van menstruatie die we allemaal wel kennen. Denk bijvoorbeeld aan cravings naar chocolade, buikpijn in de vorm van krampen én misselijkheid. Bijna iedereen heeft deze kwaaltjes wel eens gehad of kent iemand die last heeft van deze kwaaltjes. Maarre, wist je dat er ook een aantal rare bijwerkingen zijn die niet zo algemeen bekend zijn.

Misschien had je deze nooit eerder gelinkt aan je menstruatie, omdat ze wat minder bekend zijn. Er wordt immers niet over alle kwaaltjes gepraat. Wij zetten een aantal rare bijwerkingen voor je op een rijtje. Waarschijnlijk herken jij er minstens eentje!

1. Vermoeidheid

Heb jij vaak het idee dat je vermoeider bent tijdens je menstruatie? Dat is dus helemaal geen gekke constatering. Je bent ook gewoon veel vermoeider wanneer je ongesteld bent. Het is gewoon best wel een heftige periode voor je lichaam en dat gaat gepaard met vermoeidheid. Enne, al die hormoonwisselingen hebben letterlijk invloed op je energiepeil. Het is dus oké om een extra powernapje te doen!

2. Vet haar

Enne, die hormoonwisselingen hebben nog veel meer invloed op je. Wist je dat ze ook invloed hebben op je talgklieren? Deze zitten in je huid en maken normaal gezien talg aan om je huid soepel te houden. Zodra je dichterbij je menstruatie komt, verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je talgklieren net wat harder gaan werken en dus meer talg aanmaken. Hierdoor wordt je haar net wat sneller vet dan normaal. Natuurlijk kun je dit oplossen met een goede shampoo, maar fijn is het niet.

3. Gevoelige vriendinnen

Ook je borsten komen er niet zonder kleerscheuren vanaf tijdens je menstruatie. Tijdens je ongesteldheid stijgt de hoeveelheid progesteron (jep, weer een hormoon) in je lichaam en deze hebben toevallig dus ook invloed op de melkklieren en het weefsel in je borsten. Dit hormoon is er onder andere om die klieren te stimuleren. Hierdoor kan je boezem dus wat gevoeliger of gespannen aanvoelen en dat kan best wel pijn doen!

4. Opgeblazen gevoel

Tijdens je menstruatie kan het vaak voelen alsof je buik wat meer opzet. Enne, ook dit kwaaltje is te wijten aan de hormoonwisselingen. Het hormoon oestrogeen zorgt er namelijk voor dat je meer vocht en zout gaat vasthouden. Dit zorgt er dan dus ook voor dat je last kan krijgen van een opgeblazen gevoel. Waarschijnlijk crave je vervolgens ook naar allerlei lekkere dingen, waardoor je af en toe wat meer eet dan normaal. Deze combinatie zorgt er meteen voor dat je zo’n vol gevoel hebt.