Loop jij de hele avond te woelen, en heb jij de gekste dromen? Dan zou dat wel eens met de maan te maken kunnen hebben. Dit kan wel eens de reden achter jouw vreemde dromen zijn.

Dromen

De reden achter jouw vreemdste dromen

19 december is het weer volle maan, wat betekent dat je aankomende dagen misschien wel heel vreemd gaat dromen. De volle maan heeft namelijk invloed op jouw slaap. Wil je weten hoe dit precies zit, lees dan vooral verder.

Oorzaken

Bij de volle maan wordt de productie van het hormoon melatonine verstoord. Normaal zorgt melatonine ervoor dat we slaperig worden. Volgens Professor Wiseman, een slaapexpert, heeft dit invloed op je dromen.

Daarnaast duurt de REM-slaap tijdens de volle maan gemiddeld dertig minuten langer. Tijdens deze fase zijn je hersenen druk bezig met informatie te verwerken, waardoor je veel droomt. Doordat je in je ‘actieve fase’ zit is het niet zo gek dat je je zo onrustig en emotioneel voelt.

Een andere verklaring zou zijn dat het te maken heeft met evolutie. Onze voorouders zouden het licht van de volle maan gebruiken om te jagen op roofdieren. Ook kwam het juist voor dat er op de mens werd gejaagd; vandaar dat we onrustig slapen. Dit is echter nooit bewezen.

Andere effecten

Dat je vreemd gaat dromen is niet het enigste effect dat de volle maan op ons lichaam heeft. Het kan er ook voor zorgen dat je emotioneel bent, sneller geïrriteerd of gefrustreerd. Maar er zitten ook positieve effecten aan vast. Zo kan je je energieker, creatief en wellustig voelen.

Maar wat kan je er tegen doen?

Slecht slapen kan ontzettend vervelend zijn, maar gelukkig is er ook een oplossing; slaapmeditatie. Ga voordat je gaat slapen even een kwartiertje mediteren of doe wat yoga oefeningen. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam kan ontspannen, en je geest rust krijgt.

Lees ook: Ben jij altijd moe? Dit zijn dé tips om goed te slapen