Scheer jij je het liefst helemaal kaal daar beneden? Of je het nu doet omdat het een fijner aanvoelt of omdat je het er beter uit vindt zien: het is volgens experts niet altijd een goed idee. Dat schaamhaar van ons heeft namelijk gewoon een doel en dit zijn zeven redenen waarom je het eigenlijk lekker moet laten staan.

redenen waarom je je schaamhaar eigenlijk niet zou moeten scheren
Bron: unsplash

Redenen waarom je je schaamhaar eigenlijk niet zou moeten scheren

Hoe jij met je schaamhaar dealt, is natuurlijk helemaal jouw ding. Toch blijkt uit onderzoek dat je jezelf beter niet helemaal van haren moet ontdoen. Wij leggen het aan je uit!

1. De kans op huidirritatie neemt toe

Er komt overdag maar weinig lucht daar beneden. Daardoor kunnen irritaties veel sneller oplopen. Vooral als je je huid al lichtelijk beschadigd door er met een scheermesje overheen te gaan. Dat is iets om over na te denken, hé?

2. De kans op een infectie is groter

Tijdens het scheren, ontstaat er dus huidirritatie. Dit kan voorkomen in de vorm van wondjes. Die wondjes zorgen voor een opening in de huid én dus de weg naar binnen voor infecties. Mensen die hun schaamhaar wegscheren, hebben een grotere kans op het krijgen van een infectie.

3. De kans op een schimmelinfectie is hoger

Schaamhaar zorgt ervoor dat het vocht rondom je genitaliën geregeld wordt. Hierdoor wordt de gistvorming enorm verminderd én dus de kans op een schimmelinfectie.

4. De bescherming tegen zweet verdwijnt

Je schaamhaar heeft dus daadwerkelijk een functie! Het moet jouw vagina beschermen tegen allerlei bacteriën en infecties. Die kunnen daar beneden bijvoorbeeld door middel van zweet terechtkomen. Zweten doen we allemaal dus dat valt helaas niet te voorkomen!

5. Je schaamhaar reguleert de temperatuur

Je vagina moet eigenlijk altijd op een perfect temperatuurtje blijven. Ook dit is de functie van je schaamhaar! Als jij het warme laagje eraf haalt, zal dit moeilijker worden.

6. De gevoeligheid verdwijnt

Het verwijderen van haren is nou eenmaal niet pijnloos. Denk maar aan al die keren dat je met een pincet aan de gang moest rondom je wenkbrauwen. Op lange termijn zorgt ontharing ervoor dat je huid minder gevoelig wordt op de plek waar haren groeien. En misschien wil je dat wel helemaal niet daar beneden?

7. Extra aantrekkelijk

Hoewel we allemaal denken dat schaamhaar er juist voor zorgt dat we mannen of vrouwen afstoten, is dit niet waar. Het zorgt er misschien juist voor dat je aantrekkelijk wordt! En dan met name het geurtje wat je erbij krijgt. Dit zorgt ervoor dat een man jou misschien nóg wel aantrekkelijker vindt.

Lees ook: 5 tips tegen rode bultjes na het scheren