Wat doe je met een verlaten Indonesisch dorpje waarvan de toeristen de naam niet eens kennen? Een dorpje waarin mensen wonen die arm zijn en weinig verdienen. Die geef je dan toch gewoon een gesubsidieerde make-over? Het gaat om Kampung Pelangi, een klein dorpje op het eiland Java. Vanaf nu heeft het een makkelijkere naam gekregen namelijk: Rainbow village oftewel: regenboog dorp.

regenboog dorp fEMFEM

Foto: arieprakhman

Van somber dorp naar een kleurrijke toeristische trekpleister

Huizen, bruggen en winkels in allerlei kleuren en muren vol met kunst. Dit is een kleine omschrijving van het regenboog dorp. Het kent dan ook daadwerkelijk alle kleuren van de regenboog, wat zorgt voor veel vrolijkheid in het dorpje en veel toeristen. Dit dorpje is van een somber, vervallen dorp omgetoverd tot een kleurrijk, positief dorp en dat voor een subsidie van 20.000 euro. Door deze make-over is het Indonesische dorpje een toeristische trekpleister geworden. Want zeg nu zelf: wie wil er nou niet rondlopen in een regenboog? Dit toerisme heeft gezorgd voor veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De souvenirshops verkopen beter dan ooit en de restaurants zitten bomvol.

Van een afstandje lijkt het dorp gewoon op een vrolijke regenboog en dat is het ook, maar als je dichterbij komt zie je nog veel meer. Kunstenaars zijn hier slechts een maand bezig geweest met het schilderen van de huizen. Maar dit was niet het enigste, naast heel veel kleuren is het dorp ook rijk aan verschillende kunstwerken. 3D haaien, vleugels van vlinders, een dinosaurus en vissersbootjes, alles vind je terug op de muren in dit dorp. Dus ben je een keer in Indonesië, breng dan vooral een bezoekje aan Kampung Pelangi, want het is zeker de moeite waard.

Blijf je toch liever in eigen land? Kies dan gewoon een stedentrip in eigen land: 24 uur in Groningen.