Wij zijn de generatie van het reizen. We willen naar de andere kant van de wereld en nemen het werk met ons mee. Want de keus of we willen reizen of werken hoeven we tegenwoordig niet meer te maken. Een reisje naar de Gili-eilanden, een reisje naar New York om het Vrijheidsbeeld te zien of een reisje naar Peru om de Machu Picchu te bewonderen. Maar kunnen we enkel het bezoeken van deze plekken tot het echte ‘reizen’ benoemen?

Want wat is reizen nu eigenlijk?

Velen van onze generatie besluiten om één of enkele maanden er op uit te trekken om bijvoorbeeld te backpacken in Azië. Ze gaan op reis. Maar is dit wel écht reizen? Samen met je vriend ga je naar de hotspots en de mooiste bezienswaardigheden van dat land. Je gaat van hotel naar hotel en je ervaart ultieme ontspanning. Je komt langs de mooiste toeristische trekpleisters en maakt de meest fantastische foto’s. Denk aan Gili Trawangan, iedereen die daar is geweest heeft wel een foto op de schommel in de zee. Ik weet zeker dat het een super mooie foto is, maar ben je ook bij de restaurantjes in het binnenland van Indonesië geweest? Er is natuurlijk niets mis wanneer jij deze plekken heel graag wilt zien en het is zeker een ervaring om nooit te vergeten. Maar de hele ‘reis’ heb je van te voren uitgestippeld. Het is toch zonde dat we op elk moment onze telefoon erbij pakken wanneer we niet meer weten of we links of rechts moeten? Ervaar je zo wel de echte beleving van het reizen, de echte cultuur van het land? Nee, je bent een toerist op vakantie die de bekendste producten proeft, de mooiste bezienswaardigheden bezoekt en alleen die bevolking spreekt die werkzaam is in het toerisme. Je bent de bekende plekken aan het bezoeken.

reizen-plekken-bezoeken-femfem

Van plekken bezoeken naar reizen

Voor mij betekent het echte reizen het opzoeken van de echte cultuur van een land. Het leven tussen de plaatselijke bevolking, maar zien wat de volgende dag brengt. Je hebt een begin- en eindpunt, daartussen liggen alle opties open. Je ervaart de ultieme vrijheid, niets moet, alles mag. Wil jij nog een week op de plek blijven waar je nu bent? Dan doe je dat. Heb je het na een dag gezien? Dan neem je de bus naar een andere plaats. Tijdens een reis kom je jezelf tegen en leer je jezelf door en door kennen. Wil je echt het ultieme reisgevoel ervaren? Houd dan niet in je hoofd dat je per sé naar de Phi Phi eilanden moet in Thailand en dat je het Koninklijk paleis in Bangkok ook echt moet bezoeken. Natuurlijk kun je enkele bezienswaardigheden bezoeken die hoog op je bucketlist staan, maar wanneer jij van spot naar spot reist met het vliegtuig of de trein om vervolgens weer in een ander hotel terecht te komen, dan ben je niet aan het reizen. Wil je echt graag veel zien? Probeer dan om te gaan liften of kortere afstanden met een scootertje of een busje af te leggen. Op deze manier maak je veel meer mee, heb je minder verplichtingen (omdat er geen vluchten geboekt zijn die jij moet halen) en ervaar je het ultieme reizen. Stop onderweg bij een plaatselijk tentje en probeer in gebaren aan de obers uit te leggen dat je de specialiteit zou willen proberen. Vraag aan de buurvrouw, die haar net gewassen kleding aan het ophangen is of je haar misschien kunt helpen om vervolgens te worden uitgenodigd omdat ze toch net een traditionele gerecht heeft klaargemaakt. Alleen op deze manier heb jij een reis die niet zoals alle anderen is en heb jij een eigen, uniek verhaal om aan de wereld te vertellen.

Heb jij een enorme reislust? Het zit in je genen!