De meesten van ons hebben vast wel eens onzekerheid in hun relatie gevoeld. Wanneer appt iemand terug, waar is hij of zij en wat moet je doen wanneer je erachter bent gekomen dat jullie sterrenbeelden helemaal niet matchen? Hartstikke normaal, maar als deze onzekerheden tot een punt komen waarop het je leven verstoort, kan het een type van OCD zijn. Wij vertellen je hier meer over.

Bron: Pinterest

Obsessieve compulsieve stoornis

OCD (obsessive compulsive disorder), is een complexe psychische aandoening die wordt gekenmerkt door obsessies en dwanghandelingen. “In relatie-OCD (aka ROCD), concentreren de obsessies en dwanghandelingen zich op je romantische en seksuele relaties”, vertelt Psycholoog Aimee Daramus. Zij deelt enkele voorbeelden hoe dat eruit kan zien.

Obsessies:

  • Of ze nou wel of niet de juiste persoon zijn voor je.
  • Of jij je in de toekomst nog steeds tot hen aangetrokken zult voelen.

Dwanghandelingen:

  • Je uiterlijk behouden of je partner pushen om die van hen te behouden.
  • Intimiteit tussen de lakens om te bewijzen dat jullie nog steeds tot elkaar aangetrokken zijn.
  • Op zoek naar zekerheid over de toekomst.
Bron: Pinterest

Relatie en OCD

“Er zal vaker een drang ontstaan om alles te doen om de liefde en de intimitiet in stand te houden, maar omdat je OCD het allemaal zo druk maakt, zuig je eigenlijk het leven uit de relatie door geruststelling te zoeken in plaats van te genieten”, zegt Dr. Daramus. “En geen enkele geruststelling zal ooit genoeg zijn, want niets is ooit zeker in het leven.”

Alle koppels hebben hun twijfels, en dat is niet heel gek. In een relatie kun je erover praten, of je wacht af voordat je op de eieren loopt. Probeer je OCD-gedachtes van je af te slaan en het niet op je partner af te reageren. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is ook oké om emotionele steun of om professionele hulp in te schakelen. “Vaak heb je een therapeut nodig om je relatie te verbeteren”, stelt Dr. Daramus. Cognitieve gedragstherapie (CGT) bijvoorbeeld,  dat is één van de meest voorkomende behandelmethoden voor relatie-OCD.

In een OCD-relatie zitten kan moeilijk en beangstigend zijn, maar het zal alle moeite waard zijn wanneer die persoon, voor jou gemaakt is.