Wat maak een koppel nou écht sterk? In plaats van daar zelf over te filosoferen, vertellen de experts het. Zij hebben onderzocht wat de formule is om je relatie sterker te maken, de echte formule. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Dit maakt een relatie sterker volgens experts
Bron: After

1. Kwetsbaar zijn is mooi

Het is lastig, klopt, maar wel nodig. Volgens psycholoog Samantha Rodman delen sterke koppels hun gevoelens, ook als ze zich daar kwetsbaar voor op moeten stellen. Durf jezelf dus kwetsbaar open te stellen, jullie relatie wordt daar alleen maar sterker en sterker van.

2. Niemands schuld

Het komt vaker voor dat stelletjes elkaar snel de schuld geven van dingen, hou daarmee op en kijk eerst naar jezelf. Het is geen strijd tussen jou en je partner, het is een strijd tussen jou, je partner tegen het probleem. Sterke koppels kijken naar zichzelf en denken: wat kan ik doen om het nu beter te maken? Ze zijn pro-actief en wachten niet af totdat iemand een eerste stap neemt.

3. Leef in de echte wereld, niet de virtuele

Sociale media en sites kunnen verslavend zijn. Let op dat je niet meer tijd doorbrengt met je laptop of telefoon dan met je geliefde. Scrol dus een stukkie minder op TikTok en ga eerder samen wat doen. Wil je écht, écht op TikTok scrollen? Kijk dan gewoon samen! Neem je partner mee in de dingen die jij doet, kan hij/zij zich ook niet buitengesloten voelen!

4. Regelmatig tussen de lakens duiken

Regelmatig wat vuurwerk tussen de lakens kan jullie relatie levendig en sterk houden. Op deze manier geven jullie elkaar het gevoel dat je nog even veel tot elkaar aangetrokken bent als vroegah. Enne, wie houdt nou niet van een beetje ketsen? Wees liefdevol naar elkaar en leer elkaars lichaam kennen.

5. Stop met die codetaal

Vrouwen zijn queen in dingen anders zeggen dan wat ze bedoelen. Ze bedoelen A, maar zeggen B, en zo andersom. Maarre, mannen kunnen hier ook wel een handje van. Het is belangrijk om uit te spreken wat je bedoelt, in plaats verwachten dat je partner weet wat je bedoelt. Duidelijke communicatie is belangrijk, om een relatie sterk te maken moet je hier dus echt aan werken.

6. Problemen oplossen, niet negeren

We hebben heel snel de neiging om weg te lopen van een ruzie of discussie. Niet per se omdat we een confrontatie niet aankunnen, maar puur omdat we erg geen zin in hebben. Het is belangrijk dat jullie samenwerken en samen problemen oplossen. Neem een stapje terug en kijk opnieuw naar het probleem. Hoe zorgen jullie ervoor dat dit opgelost en uitgepraat wordt? En vergeet niet nummertje twee!

7. Onderscheid gedachten van gevoelens

We doen het allemaal, we verwarren onze gedachten nogal eens met gevoelens. Over gevoelens kun je niet discussiëren (aan wat je voelt kun je nu eenmaal weinig veranderen), terwijl dat over gedachten wel kan. Hoe onderscheid je ze dan van elkaar?  Gevoelens zijn emoties die vallen in één van de volgende categorieën: verdrietig, boos, blij of bang. Gedachten zijn gebaseerd op jouw perspectief, observatie of interpretatie van een situatie. Weet ze te onderscheiden tijdens een conflict.