Sprookjesachtig Schotland kennen we allemaal van de films Braveheart, Harry Potter en de mooie serie Outlander. Ruige bergen, een woeste kustlijn en historische steden die bruisen van het leven. Schotland is een en al gezelligheid door de vriendelijke mensen, warme pubs en de bekende whiskystokerijen. Het is maar een uurtje vliegen, maar zodra je aankomt waan je je in een compleet andere wereld. Een perfecte plek voor een roadtrip dachten wij zo.

sprookjes-schotland-FEMFEM

Edinburgh

Je start de roadtrip in Edinburgh. Een perfect startpunt voor je rondreis, want hier kun je al heel wat Schotse cultuur opsnuiven. Er is genoeg te zien in de prachtige stad vol historie. Het is alsof je even terug in de tijd gaat. Breng zeker een bezoek aan Edinburgh Castle, struin over de Royal Mile en duik daarna een van de vele gezellige pubs in. Je kunt je in deze stad goed vermaken, dus plan zeker 2 nachtjes. Vertrek daarna richting Glencoe, maar stop onderweg bij Stirling Castle. Dit bekende fort is zeker de moeite waard en is maar een uurtje rijden vanaf Edinburg. Er zijn in dit gebied twee belangrijke gevechten gevoerd tussen de Schotten en de Engelsen voor de onafhankelijkheid van Schotland.

roadtrip-schotland-FEMFEM

Glencoe

Vanaf Stirling Castle rijd je in twee uur via het prachtige nationale park Loch Lomond & Trossachs naar Glencoe. Dit mysterieuze dorpje is gelegen in een adembenemende vallei. Het dorpje heeft een treurige historie omdat hier de Glen Coe Massacre heeft plaats gevonden. Het is ook een populaire filmlocatie, de films Harry Potter en Braveheart zijn hier opgenomen. Goede hikers kunnen de hoogste piek van heel het Verenigd Koninkrijk hier beklimmen; de Ben Nevis. Je kunt het nabijgelegen Fort William bezoeken, maar nog veel leuker is om er te blijven slapen. Het fort heeft een spectaculair uitzicht over het meer.

Isle of Sky

Vertrek de volgende dag vroeg richting de Isle of Sky, je komt na ongeveer 3,5 uur rijden aan. Neem de scenic route ‘Road to the Isles’. Je komt langs het beroemde Glenfinnan Viaduct, als je geluk hebt zie je de stoomtrein nog voorbij rijden. Vervolg de prachtige route en neem de ferry richting de eilanden. Er is veel te zien en te doen op de Isle of Sky, plan dus zeker een overnachting in een leuke B&B. Bezoek de Fairy Pools en¬†Eilean Donan Castle, maak een foto van de harige koeien met enorme hoorns en ga kajakken langs de ruige kust.

trein-schotland-FEMFEM

castle-schotland-FEMFEM

koe-schotland-FEMFEM

Inverness

Vervolg je roadtrip richting Inverness. Je rijdt vanaf de eilanden via de Sky Bridge weer terug naar het vaste land. Nadat je ongeveer een uur het binnenland in bent gereden kom je bij Loch Ness aan. Rij langs het meer en probeer om het mysterieuze monster te spotten. Wanneer je in Inverness aankomt zoek je een leuk hotelletje op. Inverness is de hoofdstad van de Highlands en er is dus ook genoeg te doen. Verken de Highlands, bezichtig eeuwenoude kastelen en ga je te buiten in een van de velen restaurants in de stad.

Nationaal park Gairngorms

Begin aan de rit terug naar Edinburgh. Via het nationaal park Gairngorms rij je in zo’n 3,5 uur terug. Gairngorms is het ruigste nationale park in Schotland. Met zijn hoge bergen en toendra-achtige landschappen is er veel te doen, dus neem je tijd. Hiken, wildwater raften en eindeloze mountainbike trails, er is zelfs een skigebied. Je kunt ook een van de whiskystokerijen bezoeken en natuurlijk¬†een klein glaasje proeven. Via de stad Perth kom je weer in Edinburgh terecht.