Natuurlijk is carrière maken ontzettend belangrijk. Net als het opvoeden van kinderen. Maar een belangrijk aspect mag natuurlijk niet worden vergeten. En dat is het jaarlijkse uitje met je vriendinnen. Of je nu met de auto een weekend weg gaat of jullie tienerjaren over gaat doen tijdens een roadtrip door Europa, het zal onvergetelijk worden. Natuurlijk zijn er wel wat zaken om vooraf te regelen. In dit artikel lees je alles over autoverzekeringen.

autoverzekering roadtrip
Bron: Pexels

De verzekering

Het is waarschijnlijk niet het meest aantrekkelijke deel van de roadtrip, maar wel een essentieel onderdeel. Als er namelijk onverhoopt onderweg iets gebeurt en je bent niet goed verzekerd, dan heb je een probleem. Door de juiste autoverzekering af te sluiten, kun je zorgeloos op pad.

Wat voor jou (en je vriendinnen) de beste verzekering is, is afhankelijk van de auto die je hebt. Als je in een nieuwe auto rijdt, is een all risk verzekering de beste keuze. Nieuw houdt in verzekeringstermen in dat de auto jonger dan zes jaar oud is. Met een all risk verzekering is alle schade gedekt. Dus ook als je zelf een ongeluk veroorzaakt.

De verzekering voor oudere auto’s

Als je een oudere auto hebt, oftewel 12 jaar of ouder, is een WA verzekering de beste optie. Bij deze verzekering wordt alleen de schade die je aan andere auto’s of personen veroorzaakt gedekt. Voor auto’s met een behoorlijke leeftijd is het niet meer rendabel om deze all risk te verzekeren. De dagwaarde van de auto is dermate laag dat je, mocht dat nodig zijn, beter een nieuwe kunt kopen.

Naast all risk en WA is er nog een andere mogelijkheid, dat is de WA + beperkt casco verzekering. Bij deze verzekering worden naast schades aan andere auto’s of personen onder meer schades als gevolg van weerextremen of dieren vergoed. Deze verzekering wordt geadviseerd als je met een auto rijdt die tussen 6 en 12 jaar oud is.

Handige verzekeringen tijdens roadtrip

Als je in het buitenland van een roadtrip aan het genieten bent, wil je dat met een gerust hart doen. Een verkeersrechtsbijstandverzekering is geen overbodige luxe. Bij een ongeluk betrokken raken is al niet leuk. Maar als je er met de andere partij niet eens wordt over de schadeafhandeling, wordt het echt vervelend. Met een verkeersrechtsbijstandverzekering wordt juridische hulp vergoed, zowel in Nederland als in het buitenland.

Ook een inzittendenverzekering is handig. Daarmee is iedereen in je auto verzekerd tegen schade. Beide verzekeringen kosten je minder dan €5 per maand.

Hoe zit het met een huurauto?

Met het vliegtuig op pad gaan is natuurlijk ook lekker. Dan kun je ter plaatse een autootje huren. Het is slim om dit goed te checken bij de verhuurder. De verzekeringen in andere landen komen vaak op hetzelfde neer als in Nederland, alleen hebben ze een andere naam. Lees de polis goed door, want je wilt niet op een heuvel in Griekenland aan een agent uitleggen dat je in een onverzekerde huurauto rondrijdt.