Eeuwenoude kastelen, wijngaarden zover je kunt kijken en geweldige Franse cuisine, de Loire vallei in Frankrijk heeft het allemaal. Dit wijnparadijs ligt zo’n drie uur rijden onder Parijs, precies tussen Noord en Zuid Frankrijk. Een roadtrip langs de oevers van de Loire brengt je langs de mooiste plekjes van de streek. Er worden zoveel verschillende soorten wijn gemaakt dat je de proeverijen voor het kiezen hebt. Sauvignon Blanc, Cabernet Franc of Chenin Blanc, ver hoef je nooit te zoeken. Wij hebben voor je onderzocht welke proeverijen je zeker niet mag overslaan. Deze roadtrip mag op je bucketlist.

Loire

De Loire vallei staat al eeuwenlang bekend om zijn prachtige wijnen. Het klimaat en de mineraalrijke grond maken dit gebied tot een perfecte plek om wijn te produceren. Vooral witte wijn en rosé worden hier veel geproduceerd. Monniken uit de 10de eeuw hadden al door dat de oevers van de Loire zeer geschikt waren om wijn te maken. Koningen, hertogen en de hoge adel kwamen hier maar al te graag om feest te vieren in hun extravagante kastelen. Vandaag de dag kun je de meeste kastelen bezoeken en zorgen de velen torentjes en koepels op de groene heuvels voor een idyllisch aanzicht. De vooral kleinschalige wijngaarden worden allemaal tot in de puntjes verzorgd om zo de beste wijnen te produceren. De wijnboeren praten allemaal gepassioneerd over hun wijnranken en laten je maar al te graag proeven van hun vloeibare goud.

Wijngaarden-roadtrip-loire-FEMFEM

Angers

Begin je roadtrip in Angers, de gateway naar de Loire vallei. Deze levendige studentenstad heeft veel fijne café’s en restaurants en is daarom een prima plek om alvast te wennen aan de bourgondische levensstijl. In het grootste gedeelte van de stad rijden geen auto’s dus je kunt er fijn doorheen wandelen. In het Kasteel van Angers kun je het enorme tapijtwerk van de Apocalyps bekijken. Het is 103 meter wijd en laat het Franse leven zien in de tijd van de 100-jarige oorlog.

Op een half uurtje rijden van Angers ligt Domaine des Forges vlakbij het plaatsje Saint-Aubin-de-Luigné. Deze prachtige wijngaard wordt al 5 generaties door dezelfde familie gerund. Hier kun je award winning wijnen proeven van Sauvingnon Blanc tot Cabernet Franc. Eigenaars Stéphane en Séverine Branchereau vertellen je graag over de achtergrond van elke wijn en laten je de wijngaard zien. Ze hebben hier ook een ‘Gîte’, een huisje waarin je kunt overnachten. Kun je zo van de wijngaard je bed in rollen.

Wijn-Loire-FEMFEM

Brissac-Quincé

De volgende dag rij je in half uurtje naar het kleine dorpje Brissac-Quincé. Onderweg rij je door het Franse platteland, kom je langs groene wijngaarden en schattige kleine dorpjes. Op je eindbestemming kun je Château de Brissac-Quincé bezoeken, het hoogste kasteel van Frankrijk. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de graaf van Brissac, maar is ook deels opengesteld voor bezoekers. Je kunt fijn picknicken in de enorme tuin van het kasteel. Vanuit het dorpje kun je de wijnstreken Aubance en Layon verkennen.

Breng een bezoekje aan Domaine Les Grandes Vignes. Deze wijnboerderij is volledig biodynamisch. Dat betekent dat ze er uitsluitend gebruik maken van de energie uit de omgeving om de wijn te produceren. Het is een holistische manier om de kwaliteit van de bodem en de planten die daarop groeien te verbeteren. Ze gebruiken geen chemische middelen maar bijvoorbeeld kamille of andere kruiden. Aan de hand van de maancyclus zien ze wanneer ze bepaalde acties moeten ondernemen. Eigenaar Jean-François Vaillant gelooft hoe gezonder de grond is, hoe sterker zijn wijnranken zijn. Hij heeft deze werkwijze toegepast nadat hij de wijngaard van zijn vader overnam. Hij is inmiddels van de 15de generatie. Op afspraak kun je een uitgebreide proeverij doen en zijn beste wijnen proeven in de sfeervolle wijnkelder.

wijngaard-Loire-FEMFEM

Na de wijnproeverij ben je natuurlijk een beetje hongerig geworden. Rij door naar Domaine Saint Pierre, een wijngaard die een beetje Toscaans aandoet. Hier vind je een prachtig restaurant met uitzicht op de wijngaarden en heerlijk lokaal eten. Toasten met een glaasje bubbels op het terras terwijl de zon onder de wijnranken verdwijnt is zeker geen slecht eind van de dag.

Saumur

Deze sprankelende stad ligt direct aan de rivier en het eeuwenoude kasteel met zijn ontelbare torentjes aan het water geeft een prachtig plaatje. Je kunt het paleisje bezoeken en meteen een hele hoop over de historie van de kleine stad leren. Het Place Saint Pierre is een gezellig plein vol met terrasjes en barretjes en ’s avonds daarom ook de place to be. Heerlijke eten, lokale wijnen en relaxte mensen. In deze stad kan alles, maar hoeft niets. Verblijf hier een paar nachtjes en verken de wijnstreken rond de stad en langs de oevers van de Loire.

Saumur-loire-FEMFEM

Foto via iStock

Tours

Tours is een bruisende stad heeft wel iets weg van een klein Parijs. Brede straten vol met terrasjes en restaurants, hoge bomen aan elke kant van de hoofdstraat en grote statige gebouwen. Het heeft ook een prachtig historisch centrum waar je door de kleine middeleeuwse straatjes kunt dwalen. Je kunt hier heel goed winkelen in de high-end winkels, maar je kunt hier ook zomaar de hele middag mensen kijken. Het Grand Hotel de Tours is een statig hotel midden in de stad naast het prachtige treinstation. Vanaf hier loop je zo de stad in, maar kun je ook gemakkelijk de omgeving verkennen.

Vouvray

De Vouvray streek ligt een half uurtje rijden van Tours af en staat bekend om zijn witte wijnen en bubbels. Doordat er vroeger veel steen is weggehakt uit de rotsen in het dorpje zijn er veel natuurlijke kelders ontstaan die perfect zijn om wijn lang in te bewaren. In de kelders wordt de wijn jarenlang opgeslagen totdat deze de perfecte leeftijd heeft bereikt om te drinken. Net buiten het dorp kun je Domaine Philippe Brisebarre bezoeken. Hier kun je de grotachtige wijnkelder van binnen zien en meteen een glaasje proeven.

Vouvray-grot-bubbels-FEMFEM

Alle wijnen in Vouvray worden van één soort druif geproduceerd; de Chenin Blanc. De mousserende wijnen mogen hier dan geen champagne heten, maar de goud gekleurde wijnen met een subtiele bubbel doen er niet voor onder. Het is hier ook nog eens een stuk betaalbaarder. Buiten het dorpje strekken de goed bijgehouden wijngaarden zich voor je uit, met af en toe een klein dorpje tussen het glooiende landschap. Dit is de Franse wijnstreek zoals je die je voorstelt, thuis dromend op de bank.