Geef maar toe: we hebben allemaal wel eens geroddeld met onze collega’s. We kunnen het nou eenmaal niet helpen en soms moeten we gewoon even ons verhaal kwijt. Hoewel het soms kan voelen alsof je iets doet dat je beter niet kunt doen, blijkt nu uit onderzoek dat dit niet zo is. Roddelen met je collega’s heeft namelijk ook z’n voordelen. Wij vertellen je waarom!

Wat is roddelen?

Roddelen doen we eigenlijk allemaal wel eens en is stiekem gewoon een beetje normaal geworden. Zo ook op de werkvloer! Het zorgt ervoor dat je gewoon even je verhaal kwijt kunt en we weten allemaal dat dat uiteindelijk best kan opluchten. Roddelen betekent eigenlijk gewoon dat je over iemand anders praat terwijl diegene er niet bij is. Roddelen hoeft overigens niet altijd meteen negatief te zijn. Soms kan het gesprek over iemand anders namelijk ook neutraal of positief zijn. In dat geval is er natuurlijk sowieso niets ergs aan.

Roddelen met je collega’s is goed

Hoewel je vroeger altijd leerde dat roddelen helemaal niet oké is, blijkt nu dat het op de werkvloer misschien juist wel een heel goed idee is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat roddelen met je collega’s een wel heel positieve invloed heeft op de manier waarop jullie samenwerken. Over het algemeen zijn de roddels op de werkvloer vaak niet eens negatief, waardoor dit sowieso geen probleem is.

Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen. Zo kan het jouw helpen als je even je ei kwijt kan bij je collega’s. Zo kun je vervelende gebeurtenissen óf acties die eigenlijk niet mogen op tafel gooien, waardoor jij je stress kwijt kunt. Het andere voordeel is dat het probleem zo ook echt opgelost kan worden. Iets wat uiteindelijk zorgt voor een betere werksfeer. Verder helpt het om een betere band op te bouwen met elkaar. Hierdoor wordt een samenwerking beter en gemakkelijker, want jullie weten wat jullie aan elkaar hebben.

Lees ook: Stress op je werk? Zingen met je collega’s schijnt te helpen