Daten, we doen het bijna allemaal wel eens. Je hebt iemand leren kennen in de kroeg en vindt het leuk om een keer inhoudelijker met iemand in gesprek te gaan. Je spreekt bijvoorbeeld af in een restaurant of een barretje. Je hebt iemand online leren kennen en wilt diegene graag eens in het echt ontmoeten. Je begint met appen, misschien eens bellen en dan zet je toch de stap om elkaar in levende lijven te ontmoeten. Je kende iemand al erg lang, ineens voel je dat er een spanning hangt. Wellicht wordt het tijd om de eerste date te plannen?

De weg naar de eerste date

Yep, de achtbaan vertrekt al wanneer de eerste date eigenlijk nog niet eens heeft plaatsgevonden. Dit is letterlijk te vergelijken met een achtbaan. Heel erg langzaam richting de top. Je voelt de kriebels in je buik en het wordt met de seconde spannender. Hoger en hoger, steeds meer in de wolken. Je leert elkaar kennen en komt erachter dat je bepaalde eigenschappen wel heel erg sexy vindt. Hier wil je meer van weten en daarom ben je geïnteresseerd en vraag je door. Hij is ook geïnteresseerd in jou, want het is vragen naar het onbekende en dat is spannend. Wat gaat er gebeuren als jouw karretje de top heeft bereikt?

Heel even veilig

Wanneer je dan het veilige punt – het hoogste punt van de achtbaan; wanneer je heel eventjes stil staat – hebt bereikt, voel je je heel even ontastbaar. Ken je dat? De datum van de date is gepland en eigenlijk kan er niets meer mis gaan. Oké, het is spannend en je weet niet wat er komen gaat. Ga je het leuk vinden of heb je spijt? Durf je nog een keer? En daar ga dan op de eerste date.. Je wordt met 100 kilometer per uur weer met beide benen op de grond gezet. De onzekerheid slaat toe, want je wil op je allerbeste overkomen. Je wilt jezelf zijn en tegelijkertijd nog net iets leuker overkomen dan ‘normaal’.

Photo by joyce huis

Een achtbaan van gevoelens

Dan gaat het heel erg snel. Je voelt eigenlijk van alles. Liefde, onzekerheid, spanning en heel veel blijdschap of juist verdriet? Eigenlijk wil je nog een keer, maar dan stel je je kwetsbaar op. Dan ga je nog een keer de uitdaging aan. Dit is vaak het geval wanneer de adrenaline je lichaam betreedt, want een adrenaline-kick is erg verslavend. Net als de liefde, we willen meer en meer. Het liefste blijven we zitten in de achtbaan, voor nog een extra rondje. Was de date echt niet zoals je je had voorgesteld? Dan ben je blij wanneer je ‘uit mag stappen’ en weg kunt lopen, zonder het nog een keer mee te hoeven maken.

Een tweede bezoek aan het pretpark?

Durf je het aan en ga op een tweede date? Okay, klaar met de achtbaan metaforen. Soms weet je het meteen: ja dit kan de ware wel eens zijn óf nee dit is totaal niet mijn type. Maar heel soms, weet je het gewoon nog niet helemaal. Vind je het lastig om te bepalen of je op een tweede date moet gaan? Ik denk dat je het altijd een kans moet geven wanneer je twijfelt!

Lees ook: Leugentjes om bestwil die we tijdens het daten vertellen.