Een roze meer? Ja het bestaat echt. We schreven al eerder over een roze meer in Europa. Maar in Senegal vind je nog een ander pareltje. Het zuurstokroze meer levert de mooiste plaatjes op en is zeker bucketlist material!

roze meer

Foto via Barcroft media

Lac Retba

Hoe het roze meer Lac Retba aan zijn zuurstokroze kleur komt? De rode alg genaamd ‘Dunaliella salina’ en de hoeveelheid zout zorgen ervoor dat er geen leven in het water mogelijk is en dat je erin blijft drijven. Het meer is drie meter diep en bestaat uit anderhalve meter zout. De bevolking doet sinds de jaren 70 aan zoutwinning, doormiddel van het mineraal van de bodem schapen. Helaas is het meer niet altijd roze. Dit is namelijk afhankelijk van de verlichting en de wind. De dunaliella salina scheidt namelijk pigment uit als het hard waait, waardoor het een rodere kleur krijgt. Met harde regen wordt het grijs en het meest roze is het in het droge seizoen (juni t/m oktober). Iets om in de zomermaanden heen te gaan dus!

Landscape with Pink water salt lake in Dominican RepublicFoto via: Istock
Sailman's boat over the pink water lake in Senegal, AfricaFoto via: Istock
Gateway between the lakes in The salt productionFoto via Istock

Bezoeken?

Op zo’n dertig kilometer ten noord-oosten van de Sengalese hoofdstad ligt het schiereiland Cap Vert. Het is niet mogelijk om er met openbaar vervoer te komen, dus het beste kun je een tour boeken vanuit Dakar. Je word opgehaald om 8 uur ’s ochtends en opgehaald om 5 uur ’s middags. Super leuk tripje toch?

Een werkelijk sprookje: hier vind je een roze kasteel.