Wanneer je werkt bij een online bedrijf die 24/7 ‘aan’ blijft staan, is het soms lastig om een echte vakantie te ervaren. Het bedrijf draait dag en nacht door en daardoor heb je het idee dat je niet echt tot rust tijdens een vakantie. Een vakantie is om uit te rusten en bij te komen, dus daarom hebben wij een aantal oplossingen waardoor je wel tot rust komt.

tot rust komen bij een social media bedrijf in de vakantie fem fem

Voor de vakantie

voor de vakantie fem fem

Plannen, plannen en plannen

Wanneer je een social media baan hebt is het vooral erg belangrijk dat je alles inplant als je een tijdje weg bent. Plan al je posts al in, op Facebook kun je dat al weken van te voren doen en op Instagram kun je dit bijvoorbeeld door middel van de app UMUM doen. Zorg ervoor dat al het werk af is, zodat je op vakantie niks hoeft te doen of hoeft te stressen. Wanneer je met een groter team werkt kun je ook met hen het beste alles plannen. Plan wanneer het ene artikel wordt gemaakt en wanneer er contact wordt gezocht met een bedrijf. Op deze manier weet je wat er speelt en kun je met een gerust hoofd aan een cocktail op het strand zitten.

Een tijdelijk jij

Wanneer jij er niet bent, is het belangrijk dat iemand anders jouw taken overneemt. Geef dit aan bij de baas of wanneer je eigen baas bent kun je zelf iemand kiezen. Iemand die wanneer er een vraag is ook aangesproken kan worden over bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen en projecten. Laat het ook een beetje los, jij hebt je zaakjes ingepland dus wat dat betreft kan er niks fout gaan.

Zet een “noodplan” op

Iedere dag gaat er wel iets fout, kleine dingetjes die je soms niet eens door hebt. Je lost ze op en daarna ga je weer vrolijk verder met de dag. Deze kleine dingetjes zijn voor jou misschien makkelijk oplosbaar, maar voor iemand die het nog nooit heeft gedaan een raadsel. Het is daarom belangrijk om een “noodplan” op te zetten. Schrijf dingen op, leg dingen uit, schakel extra mensen in en zet er telefoonnummers op van mensen die kunnen helpen in geval van nood. Zet jouw nummer met een heel lelijk en vaag handschrift ook ergens onderaan de lijst, want wie weet hebben ze je echt nodig.

Tijden de vakantie

tijdens de vakantie fem fem

Unplug (volledig)

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is toch erg goed om je telefoon er eventjes niet bij te pakken. Of beter gezegd: het is beter om je telefoon niet voor werk te gebruiken. Gebruik je telefoon om je vrienden te bellen, wanneer je ze kwijt bent. Gebruik hem om al dat moois vast te leggen of om te reserveren bij dat iets te luxe restaurant. Verwijder apps waarmee je in contact komt met werk, communicatie apps als Slack of jouw werkmail. Gebruik Instagram voor de jaloersmakende foto’s die je schiet, maar ga niet het bedrijf checken online. Laat het los. Wanneer je bang bent dat je de fout in gaat: verwijder al je social apps. Het enige wat je nodig hebt is je camera en google maps.

Na de vakantie

work hard

Pak je routine weer op

Indien je al je social en werk apps hebt verwijderd: download ze weer! Je vakantie is voorbij en je bent geheel tot rust gekomen, nu is het weer tijd om aan het werk te gaan. Je wekker gaat weer vroeg en je moet al die mailtjes beantwoorden. Bekijk het positief: je kunt weer doen waar je goed in bent en je creëert weer een routine. Die routine van bed, naar strandbed, naar restaurantstoel, naar bed was ook leuk. Toch is die werkroutine een stukje beter voor je gezondheid.

Praat met de tijdelijke jij

Het klinkt zo onpersoonlijk, maar praat met de tijdelijke jij. Laat hem of haar jou alles vertellen, wat is er gebeurd toen jij weg was? Wat staat er nu op de planning, wat is er nieuw en wat is er veranderd? Zij was tijdelijk jouw oren en ogen en die heb jij ook weer nodig als je aan het werk gaat. Vergeet de tijdelijke jij ook vooral niet te bedanken, het is toch een stapje harder werken dan normaal.

Lees ook:

Vier tekenen dat jij je work best friend hebt gevonden