Een nieuw groot huis kopen dat aan al je eisen voldoet. Wie wil dat niet? Helaas is het zo gemakkelijk nog niet. Je moet echt een behoorlijk salaris hebben, wil je überhaupt iets kunnen kopen. Laat staan dat het ook nog in de buurt komt van al je eisen…

huis kopen hoeveel geld nodig

Oververhitte huizenmarkt

We zitten er midden in: de woningcrisis. Onwijs veel mensen kunnen geen huis vinden, want zowel huur als koop is tegenwoordig een uitdaging. De hoge huurprijzen zorgen ervoor dat het lastig is om zo’n huis te bemachtigen. Je moet aan allerlei eisen voldoen – en ja, die zijn soms ook nog eens bijzonder 0nhaalbaar. Maarre, ook de koophuizen hebben bizarre prijzen. Er is nu eenmaal weinig aanbod en sommige mensen kunnen flinke bedragen ophoesten. Daardoor gaan er koophuizen weg voor hele hoge bedragen.

Huis kopen met dit salaris

Als je nog niet in het bezit bent van een huis, wordt het dus extra lastig om een huis te bemachtigen. Je gaat de strijd aan met mensen die veel meer vermogen hebben opgebouwd in hun eigen koophuis én mensen die een fors salaris ontvangen voor hun werk. Zelf moet je dus ook echt wel een behoorlijk salaris krijgen als je kans wil maken. Helaas betekent dat tegenwoordig ook dat je het met een modaal inkomen al niet meer redt. Oeps…

De verwachting is dat de huizen het komende kalenderjaar wederom veel duurder gaan worden. Helaas stijgen de salarissen niet mee, dus het wordt alleen nog maar lastiger om een eigen huis te kopen. Vooral wanneer je alleenstaand bent, is het moeilijk. Op dit moment kost een gemiddelde woning ongeveer €450.000,-. Wil je een hypotheek krijgen voor een huis van deze waarde? Dan moet je hiervoor bijna een ton per jaar verdienen! En dan te bedenken dat het modaal inkomen ongeveer op €45.000,- ligt.

Als je alleen een huis wil kopen, moet je dus iedere maand een aardig salaris ontvangen. Tenzij je een berg eigen geld hebt liggen natuurlijk. Dan kun je daarmee het één en ander bereiken. Wanneer je samen bent met je partner, kunnen jullie uiteraard jullie salarissen samenvoegen. Daardoor is het kopen van een huis met zo’n hypotheek iets gemakkelijker.

Verschillende huizenprijzen

Gelukkig zijn er nog steeds huizen met een iets lagere vraagprijs. Dat betekent dat je met een iets lager salaris in theorie nog kans zou kunnen maken op een huis. Toch kun je dan niet al te kieskeurig zijn over de plek waar je woont. Voornamelijk binnen de randstad liggen de prijzen veel hoger. Ga je wat verder richting het noorden of oosten? Dan vind je daar ook best leuke huisjes voor betere prijzen.