Volgens National Geographic is dit landje het minst bezochte land van Europa, maar wij begrijpen niet waarom. Gelegen op een hoge rots, omringd door Italië, vind je het prachtige staatje San Marino.

san-marino-kleinste-land-europa-femfem

Middeleeuwse charme

Met een oppervlakte van slechts 61 vierkante kilometer, valt San Marino niet alleen onder de categorie ‘kleinste land van Europa’, maar helaas ook onder het ‘minst bezochte land van Europa’. Maar het is een prachtig landje dat zéker bezocht moet worden. Het historische centrum heeft haar Middeleeuwse charme behouden, mede doordat het autovrij is en er drie indrukwekkende forten te vinden zijn. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom deze staat een bezoekje waard is.

Een spectaculair uitzicht

Omdat San Marino voor het grootste gedeelte op een berg ligt, heb je een prachtig uitzicht over delen van Italië en over de Adriatische zee. Ben je in de buurt van Rimini, Florence of Bologna? Dan is San Marino de perfecte staat voor een dagtripje, het is namelijk super goed bereikbaar.

Rocca della Guaita fortress, San Marino.

Historisch, maar ook modern

Het staatje staat bekend om haar prachtige landschappen, forten en wijnhuizen. Nu klinkt het misschien alsof hier enkel historische invloeden aanwezig zijn, maar niets is minder waar. Ook voor Italiaanse kledingmerken ben je in San Marino aan het juiste adres. Bovendien kent San Marino een duty-free beleid, wat betekent dat het shoppen hier een stuk goedkoper is dan in de rest van Italië.

Ideale uitstapje

Een dagtripje naar San Marino mag wel gezien worden als ideale uitstapje, want naast bovenstaande punten, beschikt San Marino ook over heerlijk eten. Ze haalt haar inspiratie uit de omliggende Italiaanse omgeving, maar voegt daar San Marinese ingrediënten aan toe (proef bij deze gerechten de San Marinese wijn!) Bovendien zijn er geen grenzen, waardoor het geen gedoe hoeft te zijn om het landje binnen te komen (waar we sowieso niet vanuit gaan..) en je betaalt er gewoon met euro’s, wat het allemaal nog wat gemakkelijker maakt. Wij zien geen reden om dit bijzondere staatje te bezoeken.

Ben je in de buurt? In Italië vind je ook een van de mooiste spa’s van Europa!