Ja, wij waren ook in shock toen we dit voorbij zagen komen maar volgens een onderzoek zijn er dus gewoon gezondheidsvoordelen aan luiheid waardoor je langer leeft. Afijn, reden genoeg om nóg meer te gaan bingen op Netflix en lekker lang in je bed te blijven liggen.

luiheid FEM FEM

Het is 2018, de populariteit van Netflix is insane dus groot kans dat als het aankomt op Netflixen en relaxen, kan jij het als geen ander. Lekker in je chillpak met een glas wijn erbij. Soms betrap je jezelf er zelfs op dat je liever dit doet dan de stad in om vervolgens in een overvolle kroeg veel te veel te betalen voor een cocktail. Niet per se omdat je antisociaal bent maar omdat je het gewoon heerlijk vindt om te chillen en guess what, daar is helemaal niks mis mee. Er zijn zelfs échte gezondheidsvoordelen als je lui bent – jahaa fitgirls, je hoeft heus niet altijd maar te trainen. Nou zeggen we niet dat je nooit moet bewegen, maar heb je geen zin om vandaag naar de gym te gaan? Doe het niet. Pak lekker een rustdag. Ga lekker bankhangen.

Het onderzoek

Jullie zijn allemaal wel bekend met de evolutietheorie van Charles Darwin, toch? Hij had het altijd over ‘survival of the fittest‘ maar als we de onderzoekers van de Univeristy of Kansas en Oxford University moeten geloven is ‘survival of the laziest‘ ook belangrijk. Zij geloven namelijk het volgenden: ‘the key to living a long life might lie in the art of taking a load off.’

Ja, onderdeel zijn van de #fitgirls is tegenwoordig hartstikke hip. Plaatjes posten dat je net keihard een Rocycle of pilates les hebt gehad is goed voor de likes. Maar ja, ook foto’s van pumpkin spice lattes doen het rond dit tijd van het jaar goed. Afijn, het klopt dat sporten hartstikke gezond voor je dus blijf vooral bewegen maar weet dat als jij niet gelukkig wordt van het liften van gewichten in een sportschool dat ook dat oké is.

Volgens een rapport gepubliceerd door de University of Kansas, hebben ze een gekeken naar nieuw gevonden data over fossielen. Klinkt wellicht gek, maar weet dat ze hiermee dieren kunnen analyseren van zelfs 5 miljoen jaar geleden. In het rapport hebben ze kunnen kijken naar het metabolisme van bijna 300 verschillende soorten dieren en gekeken hoe veel energie zij nodig hadden om van dag tot dag te kunnen overleven. Kijkend naar deze gegevens kwamen ze erachter dat de dieren die meer energie nodig hadden om te overleven sneller uitstierven terwijl de dieren met een lagere energie niveau juist langer leefden. Long story short: minder energie (lees: iets luier zijn) is blijkbaar hartstikke prima. Dus, geen zin om vanavond te sporten? Doe het dan lekker niet.

Zoek een gulden middenweg

We zeiden het net al: het is niet de bedoeling dat je nu nooit meer gaan bewegen. Maar wanneer je hebt gesport moet je ook je lichaam de tijd gunnen om te kunnen uitrusten en dus zijn die rustdagen belangrijk. Je moet vinden wat het beste bij jou past dus ga jezelf net gelijk opgeven voor een marathon terwijl je een hekel hebt aan hardlopen. Wellicht betekent beweging voor jou meer iets in de trant van vaker met de trap dan met de lift en af en toe even een blokje om als je de hele dag hebt gezeten op werk. Kijk gewoon naar wat het beste bij jou past en ga je niet schuldig voelen wanneer je een avond lekker ligt te bankhangen.

Lees ook: ja, het is echt mogelijk om allergisch te zijn voor sporten.