Persoonlijkheidstypen, wat zijn dit? We worden vaak verteld dat ieder mens uniek is en dat niemand exact gelijk is. Natuurlijk is dit ook zo, maar qua karakters kunnen er nogal wat dingen overeen komen. Onderzoekers van de Northwestern University hebben 1.5 miljoen deelnemers ondergebracht in vier categorieën. In het artikel, dat gepubliceerd is in The Journal Nature Human Behavior, staat ook dat mensen kunnen veranderen van categorie naarmate de tijd vordert.

persoonlijkheidstypen FEM FEM

Vorige onderzoeken naar de karakters van mensen werden altijd in kleine groepen gehouden. Dit is de eerste keer dat er zoveel deelnemers meedoen aan een experiment wat gebaseerd is op persoonlijke kenmerken. Er kan nu nu worden vastgesteld dat de uitslagen betrouwbaarder zijn dan ooit tevoren. Benieuwd naar welke persoonlijkheid jij bent? Lets find out..

Average

Het eerste type is Average, geen zorgen het betekent niet dat jij een gemiddeld persoon bent. Wat ze ermee bedoelen is dat dit type de meerderheid van de proefpersonen betreft. Iedereen die in de categorie Average valt is extrovert en neurotisch. Het kwam vaker voor dat vrouwen dit type waren dan mannen. Buiten het feit dat ze extrovert zijn, zijn deze mensen vaak wat meer gesloten in het uiten van hun emoties.

Reserved

Het tweede type is Reserved. Dit houdt in dat deze categorie wat meer op zichzelf is en wat introverter is. Mensen in deze categorie stemmen snel toe en zijn ook wat emotioneler. Net als de kandidaten in de gemiddelde groep zijn deze deelnemers vaak minder open over hun gevoelens.

Self-Centered

Aan de tegenovergestelde kant van Reserved staan Self-Centered mensen. Deze mensen zijn extreem extrovert en heb een eigen sterke mening. Dit zijn de mensen waar je het liefst niet mee omgaat. Deze groep is vaak nogal jong en gelukkig worden zij minder Self-Centered naarmate ze ouder worden.

Role Model

Tot slot, komen we aan bij de laatste groep: de Role Models. Deze categorie is extravert, sociaal naar andere, staan open voor veranderingen, zijn zich bewust van wat er gebeurd en zijn vrij van geest. Vooral oudere mensen komen vaak voor in deze categorie. Zij zijn vaak onafhankelijk en zijn in voor nieuwe ideeën.

Deze studie is natuurlijk maar een deel van de oppervlakte van het wetenschappelijk onderzoek naar persoonlijkheidstypen en categorieën. Maar de resultaten die eruit zijn gekomen kunnen zeker gebruikt worden door toekomstige wetenschappers om meer diepgaande studies te starten.

Dus welke type persoon ben jij?

Lees ook: de kleur van je ogen is gekoppeld aan je persoonlijkheid