We hebben weleens de neiging om te twijfelen aan onze eigen intelligentie. Op zulke momenten vergelijken we onszelf met anderen en zijn we bang dat we niet slim genoeg zijn. Dat is niet altijd waar. Er zijn namelijk heel wat signalen die erop wijzen dat je slimmer bent dan je zelf denkt.

Beautiful young woman holding coffee cup and looking away with smile while sitting at windowsill at home

1. Je hebt op muziekles gezeten

Uit onderzoek blijkt dat muziek de geest van een kind helpt te ontwikkelen. Volgens een onderzoek uit 2011 bleek dat de score op een toets van mondelinge intelligentie tussen 4 en 6 jarigen na slechts één maand muzieklessen steeg. Maar een studie uit 2013 liet zien dat goed presterende kinderen eerder geneigd waren om muzieklessen te nemen. In de echte wereld kan muzikale training dus alleen cognitieve verschillen verbeteren die al bestaan.

2. Je bent het oudste kind

De oudste kinderen in de familie zijn vaak het slimst, maar dit lijkt niet te liggen aan de genetica. In een studie onderzochten Noorse epidemiologen de geboorte volgorde, gezondheidsstatus en IQ scores van bijna 250000 18 – en 19 jarige mannen. Uit de resultaten bleek dat het gemiddelde eerstgeboren kind een IQ had van 103 in tegenstelling tot 100 voor het tweede kind en 99 voor het derde kind. Het verschil ligt niet aan biologische factoren, maar de psychologische wisselwerking tussen ouders en kinderen.

3. Je hebt een kat

In een studie uit 2014 onder 600 studenten kwam naar voren dat mensen die geïdentificeerd werden als ‘hondenmens’ meer extravert waren dan degenen die werden geïdentificeerd als ‘kattenmens’ volgens een test die persoonlijkheid en intelligentie meet. Echter bleek dat kattenmensen hoger scoorden op het gedeelte van de test die de cognitieve vaardigheden meet.

4. Je bent linkshandig

Recente onderzoeken koppelen linkshandigheid aan divergent denken, ook wel bekend als ‘out of the box’ denken. Hierbij gaat het om het proces van het bedenken van nieuwe ideeën, het komen met oplossingen en het zoeken naar alternatieven.

5. Je drinkt regelmatig alcohol

Psycholoog Satoshi Kanazawa en collega’s constateren dat volwassenen die hoger scoorden op IQ-tests toen ze kinderen of tieners waren die meer alcohol dronken.

6. Je hebt vroeg leren lezen

In een studie uit 2012 keken onderzoekers naar bijna 2000 paar identieke tweelingen. Hieruit bleek dat de broer of zus die eerder had leren lezen hoger scoorden op testen over cognitieve vaardigheden. De auteurs van de studie suggereren dat het lezen vanaf een vroege leeftijd zowel het verbale als niet-verbale vermogen verhoogt.

7. Je bent grappig

In een studie maakten 400 psychologiestudenten testen waarbij abstracte redenerende vaardigheden en mondelinge intelligentie werden gemeten. Vervolgens moesten ze onderschriften voor cartoons bedenken en die werden beoordeeld door onafhankelijke beoordelaars. De slimmere studenten werden hierbij beoordeeld als grappiger.

Young creative woman working at home

Wist je dat het een teken van intelligentie is als je moeite hebt met opstaan? Lees er hier meer over.