We zitten volop in de winter, en het koude, kille weer zorgt ervoor dat we het liefst de hele dag in bed blijven liggen. Niet heel gek, dat de kans dat je lichaam vitamine tekort heeft best wel groot is. Maar hoe merk je dat nou, en wat kan je er tegen doen? Dit zijn signalen van je lichaam dat je een tekort aan vitamines hebt.

tekort aan vitamines

Signalen vitamine tekort

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, het geeft namelijk meer weg dan je denkt. De volgende signalen kunnen wijzen op een vitaminetekort.

Vermoeidheid

Misschien wel het bekendste signaal van vitamine tekort is vermoeidheid. Vaak is dit een symptoom van vitamine D-tekort, en gaat meestal gepaard met lusteloosheid en depressieve gevoelens. Maar wat doe je er tegen? Zorg dat je minstens 15 tot 30 minuten per dag tussen 11.00u en 15.00u buiten bent met onbedekte handen en gezicht. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om één keer per week vis te eten.

Kramp

Een tekort aan calcium, magnesium of kalium kan ervoor zorgen dat je regelmatig last van kramp hebt. Voornamelijk wanneer je aan het sporten bent. Doordat je zweet verdwijnen er namelijk mineralen uit je lichaam. De oplossing? Eet veel noten, bananen en appels.

Haaruitval

Heb je last van droog haar of haaruitval? Dan is de kans groot dat je vitamine B tekort hebt. Zorg ervoor dat je genoeg Biotine, vitamine B8, binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat je weer genoeg keratine produceert, wat een voorwaarde is voor gezonde haargroei, gezonde huid én sterke nagels. Biotine zit in melk, eieren, noten en pinda’s.

Gele vlekken op het oogwit

Wanneer je gele vlekken op je oogwit hebt heb je waarschijnlijk een tekort aan vitamine B12. Dit komt omdat B12 een essentiële rol speelt bij de productie van het DNA dat nodig is om rode bloedcellen aan te maken. Melk, vis en vlees bevat veel B12.

Scheuren in de mondhoek

Een te laag gehalte aan vitamine B, ijzer of zink kan zorgen voor scheurtjes in de mondhoeken. Vlees bevat veel van deze vitamine, maar het eten van vis kan ook helpen. Eet je liever geen vis of vlees, vul je dieet dan aan met linzen, noten en pinda’s, spinazie en gedroogde tomaten.

Tintelingen in handen en voeten

Een gebrek aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Een verlamd gevoel in je handen en voeten kan heel vervelend zijn, maar dat is nog niet het enigste. Je evenwicht kan ook verstoord raken, je bent vaker gestrest of huilt vaak en je hebt moeite met dingen onthouden. Eet vooral spinazie, bonen, eieren, vis en asperges om het te verhelpen.

Lees ook: Hieraan herken je een vitamine D tekort