Dus jij elke keer dat je in de sportschool bent zo veel mogelijk sit-ups doen om die strakke sixpack te krijgen? Nou, volgens een aantal fitness-experts is dit echt níet de oplossing voor killer abs en zijn er andere oefeningen die je zou moeten doen om van je eventuele buikvetjes af te komen.

sit-up fitness-experts FEM FEM

Een aantal bekende trainers, het Amerikaanse National Institute for Fitness and Sport en óók het Amerikaanse leger zijn het allemaal met elkaar eens dat de daadwerkelijk effectiviteit van een sit-up helaas niet is wat we altijd dachten. Lees: het is helemaal níet effectief.

Het onderzoek

Zo werd er door wetenschappers ontdekt dat de beweging niet zorgt dat je een strakkere taille krijgt en het niet de manier is om je bovenlijf sterker te maken. Ook liet het Amerikaanse leger weten dat ze de sit-up uit hun fitnesstest gaan halen. Ooit was het namelijk verplicht dat rekruten twee minuten lang sit-ups moesten doen maar dat hebben ze geschrapt omdat het niet effectief is. Ze houden het nu liever bij deadlifts, powerthrows en sleep-en-draagoefeningen.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse National Institute for Fitness and Sport zijn sit-ups ook slecht voor je. “Sit-ups kunnen problemen aan je ruggengraat veroorzaken, als ze slecht worden uitgevoerd.”

Wat wél werkt voor een strakkere taille

Volgens Anna Kaiser, trainer van Amerikaanse celebs, moet je de diep gelegen spieren trainen als je wilt dat je buikspieren platter en sterker worden. Dit kan je doen door op de grond te gaan zitten met je knieën gebogen en je voeten op de grond. Je legt je handen op je hamstrings, spant je buikspieren aan en tilt je bekken naar voren – je vormt een soort c-vorm met je ruggengraat. Vervolgens heft je allebei je armen en beweegt ze richting een muur achter je in kleine bewegingen.

Het allerbeste wat je kan doen volgens de fitness-experts? Planken. Trainer Tony Maloney adviseert mensen om te gaan planken en de houding 30 tot 40 seconden vast te houden voor een sterk bovenlijf. Door te planken train je niet alleen de spieren van je sixpack, maar ook de dwarse buikspieren aan de zijkant van je buik.

Wil je het jezelf nog iets moeilijker maken? Ga dan voor een sideplank. Hierbij ben je op je zij en til je jezelf op met je elleboog. Zorg dat je je heupen omhoog drukt en om het nóg zwaarder te maken til je ook nog je bovenste been omhoog.

Succes!

Nog een tip: dit zijn de beste dingen die je kan eten voordat je gaat sporten.