“Nee, ik ga echt alleen voor een shirtje, ik moet geld besparen.” Een paar uur later kom jij toch weer met 4 volle tassen van de Zara, H&M, Bershka en Sasha thuis. Waarom kunnen we dit alles niet gewoon laten liggen en bij ons standpunt blijven?

smoesjes-shoppen-femfem

We halen onszelf over

Zelf ben ik hier heel erg schuldig aan. Wanneer ik iets totaal niet nodig heb, en eigenlijk ook een beetje op mijn geld moet letten, ga ik smoesjes bedenken waarom ik dat ene item tóch zou moeten kopen. “Ja, maar deze past wel echt perfect op die ene broek” of “Zoiets heb ik nog niet” en “Dit kun je altijd wel gebruiken!” En als ik naar mijn vriendinnen of mijn zus kijk, waar ik deze smoesjes ook regelmatig voorbij hoor komen, denk ik dat 90% van de vrouwen hier ‘last’ van heeft.

Struinen door de winkelstraten is gezellig

Laatst kwam mijn zus bij me op bezoek in Amsterdam. Lekker een dagje shoppen, wat drinken, nog wat shoppen en ergens wat eten. Dat is toch wel de invulling van een ideaal dagje uit. En zo zag deze er dus ook uit. We waren redelijk laat in de stad, waardoor het een sprint werd van winkel naar winkel. Nee, we hadden niks nodig, maar het struinen door de winkels wordt gezien als iets gezelligs. En ook al hebben we niets nodig, wanneer we met lege handen weer huiswaarts keren, voelt dit toch minder als een geslaagd dagje. Of het nu komt omdat we denken dat we niet genoeg geld hebben, maar dit eigenlijk wel hebben, of omdat iets kopen op de een of andere manier hoort bij een dagje ‘shoppen’, dat weet ik niet. Maar eigenlijk houden we onszelf alleen maar voor de gek.

We houden onszelf voor de gek

Je zegt dat je niets wilt kopen, omdat je niet genoeg geld hebt, maar toch koop je één (of meerdere) spullen. Blijkbaar had je dus toch genoeg geld. Waarom steeds die smoesjes, waarom toch iets kopen terwijl je het niet ‘wilt’? Omdat we onszelf voor de gek houden. We willen wel iets kopen, we willen dat ene ding zelfs heel graag hebben. Maar omdat een stemmetje in ons hoofd zegt dat het niet ‘mag’, gaan we smoesjes bedenken waarom we dat ene item toch echt nodig hebben. Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan wanneer ik zeg dat we hier gewoon mee moeten stoppen. Want, wanneer je écht niet genoeg geld hebt, zul je het uiteindelijk ook écht niet (kunnen) kopen. We mogen onszelf toch best af en toe verwennen (en misschien iets vaker)?

Mijn punt is, die smoesjes zijn niet nodig. Wil je iets hebben en heb je nog genoeg geld op je rekening staan om de rest van de maand rond te komen? Koop het dan. Zo niet, dan zul je óf een extra baantje moeten zoeken óf het moeten accepteren en realiseren dat je zoiets volgende maand ook wel weer tegenkomt.