Je hebt het vast wel eens gehoord: wanneer je je drankje door een rietje opdrinkt, word je sneller aangeschoten. We hebben allemaal wel moeite om feiten en fabels met elkaar te onderscheiden, maar deze is lastiger dan normaal. Is dit nou wél of geen onzin? Wij geven je het antwoord!

rietje cocktail tipsy

Sneller dronken, onzin of niet?

Elk student heeft dit ooit te horen gekregen: wanneer je je drankje door een rietje opdrinkt, word je sneller aangeschoten. In eerste instantie klinkt dit als onzin, aangezien je evenveel binnenkrijgt als wanneer je het glas normaal leeg zou drinken. Of is het misschien toch wel waar? Metro sprak met Judith Noijen, senior preventiedeskundige bij Jellinek.

Het antwoord is “Ja, als je het puur sec bekijkt, dan kan een glas alcohol door een rietje drinken, er inderdaad voor zorgen dat je ietsje sneller dronken wordt”, vertelt Noijen. “Als je alcohol door een rietje drinkt, komt het namelijk wat sneller in het bloed terecht”. Volgens haar, spelen je mond en gehemelte hier een grote rol in.

“Als je normaal een slokje neemt, dan komt de alcoholische drank via je tong, bloed, maag en darmen in je lichaam. Maar als je het door een rietje drinkt, dan zorgt het rietje er vaak voor dat de alcohol tegen je gehemelte aankomt”, legt Noijen uit. “De huid van je gehemelte is heel erg dun, en is heel sterk doorbloed”, ligt ze verder toe. “Wanneer de alcohol tegen je gehemelte aankomt, kan het via die weg al snel in je bloed terechtkomen. Het slaat dan in feite een paar stappen over. Dat kan er inderdaad voor zorgen dat je iets sneller dronken wordt”.

Alcohol verdampt

Maar dát, is volgens Noijen niet de enige reden waarom je sneller tipsy wordt van alcohol door een rietje te drinken. Er is namelijk nog iets: er ontstaat ook een lagere druk in je mond wanneer je op een rietje zuigt. Huh?

“Wanneer de druk in je mond lager is, dan verdampt de alcohol sneller. Alles wat verdampt, wordt ook sneller opgenomen via de longen. Lucht met verdampte alcohol inademen zorgt uiteindelijk voor een snellere opname van de alcohol in je bloed”, legt de preventiedeskundige uit.