Tijdens een sollicitatiegesprek worden er natuurlijk vragen gesteld. Je eventuele werkgever moet immers weten wat hij in huis haalt als hij jou aanneemt! Toch zijn er twee vragen die eigenlijk verboden zouden moeten worden. Deze vragen zetten de sollicitatiekandidaat namelijk in een vervelende en ongemakkelijke positie.

sollicitatiegesprek vragen
Bron: Emily in Paris

Sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken horen er nou eenmaal bij in het leven. Anders kom je namelijk niet aan een baan. Opzich hoeft het ook helemaal niet zo’n vervelend gesprek te zijn. Uiteindelijk is het doel namelijk dat je een goed visitekaartje afgeeft van jezelf en de mensen tegenover jou ervan overtuigd dat jij dé geweldige kandidaat bent voor de functie. Dat doe je gewoon door lekker jezelf te zijn en de vragen te beantwoorden met hetgeen wat er als eerste in je opkomt.

Ongemakkelijk

Allemaal leuk en aardig, maar er komt eigenlijk altijd een moment dat de sfeer een beetje omslaat. En dat is dan het moment dat er gepraat moet gaan worden over salaris. De mensen met wie je een gesprek hebt, stellen dan namelijk vragen waar je je vaak minder goed bij voelt. Je bent zeker niet de enige die hier zich zo over voelt trouwens. Uit een enquete bleek namelijk dat maar liefst 80% liever door de grond zakt dan dat ze privévragen beantwoorden over hun salaris.

Verboden vragen

Wat ons (en een hoop andere mensen) betreft, is het dan ook tijd om twee vragen helemaal te verbieden tijdens een sollicitatiegesprek. Natuurlijk moet er gesproken worden over salaris, want het is nou eenmaal te belangrijk om over te slaan. Tóch moet het eens klaar zijn met vragen die privé zijn. Toekomstige werkgevers zouden niet mogen vragen wat je huidige salaris nu is én wat je zelf eigenlijk zou willen verdienen. Deze vragen zorgen er namelijk voor dat je voor je gevoel je sterke onderhandelingspositie kwijtraakt.