Bij een gezonde relatie komen toch vaak de nodige ruzies om de hoek kijken. Bij het ene koppel gaan ruzies er weer anders aan toe dan bij het andere koppel. Wij hebben verschillende manieren van ruzie maken op een rijtje gezet, dus nu is het aan jou om te kijken welke het beste bij jouw relatie past.

Couple touching with heads before kissing

1. Jullie zijn beide passief agressief

Jullie maken niet echt ruzie, maar als er iemand anders in dezelfde ruimte zou zijn, zou diegene de spanning zeker voelen. Wanneer er duidelijk een probleem is en geen van jullie wil het aanpakken, kan dat liggen aan het feit dat je jezelf niet comfortabel genoeg voelt om gevoelens uit te drukken of bang bent voor de gevolgen als je dat wel zult doen. Geen van beide is gezond. Op zulke momenten kun jij jezelf beter afvragen waarom je niet in staat bent om effectief te communiceren met elkaar. Op deze manier is je relatie niet open en eerlijk. Dit kun je oplossen door dingen meteen uit te spreken. Wees geruststellend en vraag naar het perspectief van de ander.

2. Jullie ruzies zijn explosief en vluchtig

Waarschijnlijk hebben jullie een goed seksleven en een spannende relatie vol passie. Maar soms kan deze passie omslaan in woede en worden je argumenten emotioneel vermoeiend. Terwijl je ontzettend gek bent op elkaar weten jullie nooit hoe de ander op iets zal reageren. Veel foute relaties worden gekenmerkt door dit soort ruzies. Zelfs als ze niet zo extreem zijn, is het vaak nog niet helemaal gezond. Probeer het op te lossen door elkaar vervolgens te kalmeren en even tot tien te tellen voordat je er weer van alles uitgooit.

3. Een van jullie wil niets horen

Het wordt een probleem als een partner een probleem meteen wil bespreken en de ander weigert om hierin mee te gaan. Dit soort koppels moeten elkaar constant achtervolgen om dingen op te lossen en hun relatie heeft onderliggende problemen die nog niet zijn opgelost. Dit betekent dat een van jullie te agressief overkomt of dingen zo behandelt dat de ander betrokken wil raken. In deze relatie kunnen dingen eenzijdig zijn. Een partner maakt alle beslissingen, terwijl de ander er niet genoeg om geeft om hier wat aan bij te dragen. Om dit op te lossen moet je jezelf ervan bewust zijn hoe je overkomt en duidelijk maken dat het geen aanval is. Probeer ook te achterhalen waarom de ander problemen probeert te vermijden.

4. Jullie hebben nooit ruzie

Alhoewel dit misschien heel goed klinkt, valt dat toch een beetje tegen. Er zijn namelijk koppels die nooit ruzie maken. Zodra een koppel alles maar accepteert, is dat niet perse omdat het ware zielsverwanten zijn. De kans is groot dat een van de twee zijn/haar gevoelens of behoeften niet goed kan uiten. Misschien gaat het zo goed dat je geen behoeft hebt om dit in het geringste te verstoren, maar dat kan uiteindelijk negatief uitpakken. Probeer jullie relatie te reflecteren en vraag jezelf af of je niet gewoon dingen accepteert waar je het stiekem niet mee eens bent. Het is belangrijk om een eigen mening te hebben en die mag zeker geuit worden.

5. Jullie ruzies zijn fatsoenlijk en uiteindelijk opgelost

Je hebt een gezonde relatie en bent niet bang om problemen uit te spreken als deze zich voordoen. Je bent ontvankelijk voor elkaars feedback en accepteert wat de ander te zeggen heeft, ongeacht of je het ermee eens bent of niet. Je hebt een begripvolle en evenwichtige relatie, omdat jullie beiden willen wat het beste is. Dit is een gezonde relatie en het is belangrijk om vooral zo door te gaan.

Silence speaks a thousand words

Wil je meer geluk in je relatie? Deze kwaliteit kan dat opleveren.