Goed nieuws voor kaasliefhebbers. Neem voor je lunch maar een extra tosti met oude kaas. En neem maar lekker een extra blokje bij de wijn. Oude kaas is namelijk rijk aan spermidine en dit is goed voor je gezondheid. Het eten van oude kaas zou zelfs levensverlengend kunnen werken.

Onderzoek

Een onderzoek dat gepubliceerd is in ‘Nature Medicine’ wijst uit dat het stofje spermidine levensverlengend werkt. Deze stof zit in oude kaas, appels, tarwekiemen en bonen. Het onderzoek dat werd uitgevoerd richte zich op de levensduur van muizen en ratten. De onderzoekers voegde spermidine toe aan het water dat de muizen en ratjes dronken. De muisjes die dit water dronken leefden gemiddeld 100 dagen langer dan de de muizen die dit niet dronken. Ook wanneer deze stof pas op latere leeftijd aan het dieet van de muizen werd toegevoegd, werd de levensduur van de dieren met 10% verlengd. Tevens gaat de stof bij de dieren een hoge bloeddruk tegen, doordat de stof positieve werking heeft op de hart- en nierfuncties. Na al deze goed resultaten voor de gezondheid van de dieren, was men ook benieuwd wat de stof doet voor de gezondheid van de mens. Om dit te onderzoeken werd een enquête afgenomen onder 800 Italianen. Hieruit bleek dat mensen die via hun voeding veel spermidine tot zich namen, gemiddeld een minder hoge bloeddruk hadden. Daarnaast hadden zij een lager risico op hart- en vaatzieken dan mensen die minder van de stof binnen kregen.

oude-kaas-spermidine-femfem

Natuurlijk is dit alles nog geen 100% waterdicht bewijs dat de levensduur van mensen daadwerkelijk wordt verlengd door de stof, maar er is goede hoop voor oude kaas liefhebbers.