Je make-up zit er weer op voor vandaag en het is eigenlijk best goed gelukt. Alhoewel die onderkin toch wel redelijk aan het groeien is, heb je verder niks op jezelf aan te merken. Je gaat de deur uit voor een gezellig dagje shoppen. Gedurende deze dag worden er een aantal foto’s gemaakt, waardoor je er ineens achter komt dat er naast die onderkin nog veel meer dingen zijn waar je helemaal niet blij mee bent. Je neus is groter dan je dacht, zomaar heb je rimpels op deze foto en je lijkt veel dikker. Dit alles terwijl je spiegelbeeld er vanochtend nog tip top uitzag, hoe is dit mogelijk? Hoe komt het dat we onszelf op de foto vaak lelijker vinden dan in de spiegel?

Mijn spiegelbeeld is prima, maar al mijn foto's lelijk hoe kan dat? fem fem

Je bent niet de enige

Allereerst is het misschien fijn om te weten dat je niet de enige bent met dit probleem. Vele vrouwen en meisjes komen vaak tot dezelfde conclusie. Dit blijkt ook uit onderzoek van Dove, hieruit bleek dat 77% van de 4.000 vrouwen tussen de 18 en 65 jaar het liefste wegduikt wanneer en een foto wordt gemaakt. Ook vind 65% het stressvoller om op de foto te gaan dan het geven van een presentatie, een eerste date of een sollicitatiegesprek. En toch al die foto’s die je ziet op Instagram, hoe dan?!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je jezelf op de foto sneller lelijk vindt dan in de spiegel? We zijn toch dezelfde persoon, iedereen heeft wel eens een ongelukkige foto, maar 10 van de 10 foto’s zijn lelijk. Dit komt door de manier waarop jij jezelf waarneemt. De spiegel bij jou thuis hangt waarschijnlijk op een goede plek, zodat je niet ineens de deur uitgaat met rare foundation vlekken. Deze voordelige plek van de spiegel zorgt ervoor dat jij je imperfecties ook minder goed ziet, je spiegelbeeld is hetgeen waaraan jij gewend bent. Dit is de manier waarop jij jezelf ziet, meestal vanaf een en dezelfde hoek.

Een verrimpelde vrouw

Wanneer de foto gemaakt wordt, is het licht niet altijd even perfect als bij jouw spiegel. Daarbij zijn foto’s van een afstandje ook altijd iets duidelijker. Ze zijn dan wel verder weg, maar toch laat deze foto veel zien. Zo laten ze duidelijk de lijnen van je gezicht zien, inclusief rimpels. Hier word je dan op de foto mee geconfronteerd, wat niet zo heel prettig is. Dat je op de foto ineens een verrimpelde vrouw lijkt, betekent dan ook niet dat je dat in het echt ook bent. Zoals ik al aangaf, het kan ook liggen aan het slechte licht van buiten. Jouw spiegel thuis, is namelijk geen wonderspiegel. Als je echt zoveel rimpels zou hebben zie je dat ook in de spiegel.

Selfies zijn niet reëel

Ook selfies geven niet altijd de werkelijkheid weer. Wanneer je denkt: ‘ik heb echt een nieuwe profiel foto nodig’ schiet je een paar selfies, maar 9 van de 10 komen niet door de test heen. Die ene foto die wel oké was krijgt nog een filter of 20 en daarna wordt deze pas gepost. Een selfie komt ook niet overeen met een spontane foto, die jou echt een spiegel voor doet. Een selfie maak je namelijk zelf vanuit de beste hoek, niet reëel. Ook kan het voor komen dat jij erg klein of juist erg lang bent. Als jij lang bent kijken mensen vaak anders naar jou dan jijzelf doet, van onder namelijk. Pijnlijk als die onderkin er echt zit. Ook kleine mensen hebben hier last van, ze worden vaak vanaf boven bekeken, zo lijkt je neus inderdaad soms groter.

Je lijkt niet op je spiegelbeeld

Je ziet jezelf iedere dag in de spiegel, misschien wel zo’n 10 tot 20 keer per dag. De echte ijdeltuiten onder ons maken zich nog vaker schuldig aan een stiekeme blik in de spiegel. Doordat jij zo vaak jezelf in de spiegel bekijkt, ontstaat er een vorm van gewenning. Hoe vaker je iets ziet, hoe leuker je het gaat vinden. Je weet nu hoe je eruit ziet in de spiegel, je vindt jezelf wel leuk zo. Als een foto dan ineens vanuit een andere hoek, afstand of hoogte genomen wordt, lijk je bijna nooit meer op je eigen spiegelbeeld. Best logisch toch?

foto's maken gif

Lees ook:

Wees niet onzeker over jezelf! Je bent mooi en dit is waarom