Dacht je na maanden geen work-out te hebben gedaan, je even uit te sloven in de sportschool? Ai, ja dat gaat fout. De kans is groot dat je last krijgt van spierpijn krijgt en de volgende dag nauwelijks je bed uit kunt komen. Hold on, gelukkig bestaat er een trucje wat schijnt te helpen, maar daarvoor moet je wel even onder de douche springen.

douchen-fem-fem

Douchen op verschillende temperaturen

Zodra je thuis komt van het sporten spring dan gelijk onder de douche (of als je ter plekke bij een sportschool besluit te douchen). Wat je moet doen is heel simpel: je speelt met de temperatuurknop. Nu denk je bij jezelf hell no, maar het schijnt toch echt te werken. Volgens expert Dustin Raymer zou je ook koud water moeten gebruiken. Want een douchebeurt met afwisselend koud en warm water helpt bij de spanning van de spieren en stimuleert de bloedsomloop, legt hij uit aan Men’s Health.

Het is de bedoeling dat je het water zo warm mogelijk zet, je moet het nog net kunnen verdragen. Hier ga je twintig tot dertig seconden onderstaan, waarna je hetzelfde doet met koud water. Raymer adviseert om dit een tiental keer te herhalen om het zo goed mogelijk te laten lukken. Al vinden wij dat 10 keer koud water nogal heftig is om over je heen te krijgen..

Sneller herstel

Wat er precies gebeurd met je spieren wanneer je dit doet? Je creëert als het ware een extern pompsysteem voor je bloed. Wanneer je je spieren afkoelt, duw je het bloed eruit. En als je ze weer opwarmt, keert het bloed terug. Dit zorgt voor vers bloed en nieuwe voedingstoffen in de spieren. Dit zou bijdragen aan een sneller herstel. Het is belangrijk om wel te eindigen met een koude straal, hierdoor raken je poriën van de huid gesloten. Het klinkt niet als een leuke bezigheid, maar dat is het krijgen van spierpijn ook niet. Toch maar een gokje wagen dus?