‘Volgende week begin ik echt!’ Een zin die je vaak hoort als het gaat om sporten, mensen willen wel, maar kunnen de motivatie niet vinden om daadwerkelijk naar de sportschool te gaan. Mensen doen alsof sporten iets is waar ze allergisch voor zijn, maar dat kan toch helemaal niet? Toch wel, uit onderzoek blijkt dat allergisch zijn voor sporten bestaat.

allergisch-sporten-femfem

Sporten is dodelijk?

Geen allergie met als reden geen zin, nee het is een echte allergie waar je last van kunt hebben. Exercise-induced Anaphylaxis heet het en het is niet zomaar een allergie, het kan zelfs dodelijk zijn. De meeste mensen hebben namelijk niet door dat ze deze allergie hebben. Dit gebeurde Joe O’Leary, hij nam tijdens een etentje een pizza en viel hem luchtig gezegd niet zo lekker. Na zijn pizza ging hij namelijk wat oefeningen doen op een crosstrainer in de sportschool waar hij ineens moeite kreeg met ademhalen.

“Mijn ogen traanden, ik had nooit moeite met ademhalen. Vijf minuten later hapte ik naar adem. Ik keek in de spiegel achter me en zag dat mijn ogen opgezwollen waren – heel mijn gezicht was opgezwollen.” De jongen werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en daar werd hem verteld dat hij een allergische reactie had die ontstaan was door zijn training. De precieze oorzaak weet niemand, waarschijnlijk is het een reactie die ontstaat door voedsel in combinatie met sporten.

Nooit meer pizza?

Dit betekent niet dat je nooit meer pizza moet eten voor het sporten, want deze combinatie is bij iedereen anders. Het gaat om eten waar je bewust of onbewust gevoelig voor bent en dat in combinatie met sporten. Ga dit nu niet als smoesje gebruiken om niet te kunnen sporten vanavond, want het komt slechts voor bij 50 op de 100.000 mensen.

let's stay in bed

Foto: Fashionista

Lees ook:

Een hekel aan sporten? Zo wordt het makkelijker.