Leven in de stad kent vele voordelen, maar al die leuke tentjes zorgen er ook voor dat jij aan het einde van de maand minder overhoudt dan gepland. Wij helpen je om aan het einde van de maand nog wat over te houden, maar toch te kunnen genieten.

leven-duur-stad-besparen-femfem

Kijk, een keer geld lenen in hoge nood is absoluut niet erg. Het gebeurt regelmatig zelfs. Maar hier een aantal tips om zelf nóg beter te letten op wat je uitgeeft:

Maak van je woning een restaurant

Zodra jij in het centrum bent, is de verleiding heel groot om even een koffietje te drinken bij dat ene tentje en even snel bij die nieuwe winkel naar binnen te schieten. Maar dit kan al snel voor een aanslag op je portemonnee zorgen. Je kunt het centrum dus beter zo veel mogelijk vermijden. Nodig je vriendin thuis uit en creëer samen een heerlijke lunch of maak een bijzondere koffie waar je extra van geniet. Sowieso is het slimmer om thuis een pot koffie te zetten als je geld wilt besparen, die je dan in een thermoskan met je mee kunt nemen. Zo kun je toch genieten van heerlijke koffie, maar blijven je euro’s mooi in je portemonnee.

Vooruit plannen is een must

Je kent het waarschijnlijk wel, die impulsaankopen die je maand extra duur maken. Door van te voren een budget op te stellen, zijn impulsaankopen verleden tijd. Ben je bijna aan je max van de maand, maar moet je nog een week? Dat betekent dat je heel rustig aan moet doen. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Heb je deze maand een heel goedkoop truitje gescoord waardoor je nog wat extra geld over hebt voor iets anders? Trakteer jezelf dan eens op een luxe etentje. Je mag genieten, maar zorg wel dat je binnen je vooraf vastgestelde budget blijft.

De stad is mooi en veelzijdig, maak daar gebruik van

De stad beschikt over prachtige parken (die gratis zijn!) maak hier gebruik van. Sla allemaal lekkere dingen in in de supermarkt, haal je kleedje uit de kast en houd een uitgebreide picknick in het park. Lekker muziekje erbij, zonnetje op je bol, vriendinnen, wijntjes, kortom: een top dag in de stad én niet zo duur! Want hé, je moet toch eten.

Uber move over, je fiets is je nieuwe beste vriend

Je woont in de stad, alles is dichtbij, maar toch staat die fiets aan dat fietsenrek stoffig te worden. Uber is ook zo gemakkelijk en goedkoop. Dat klopt, maar niet wanneer je álles met dit vervoersmiddel of met het openbaar vervoer doet. Het zijn dan steeds maar kleine afstanden die misschien een paar euro kosten, maar alles bij elkaar opgeteld heb je al snel een hoog bedrag. Spring dus lekker op die verroeste fiets, zo heb je je dagelijkse portie beweging ook weer in the pocket!

Gratis hoeft niet te betekenen dat het saai is

Wanneer je in een stad woont, word je ongeveer plat gegooid met eventjes die hier plaatsvinden. Food festivals, muziek festivals, openlucht bioscopen, noem het maar op. De een nog groter dan de ander. En sommige van deze eventjes zijn gratis! Vaak slaan we deze over, omdat we denken dat er dan toch niet zoveel aan zal zijn. Maar dit is zeker niet het geval. Ook de gratis eventjes kunnen heel leuk zijn!  Tijdens de corona maatregelen vinden er natuurlijk even geen evenementen plaats, waardoor je hier sowieso op bespaard. Zit er toch nog een piepklein voordeel aan…

Wat je niet kunt betalen, kun je niet betalen

“Ja, maar dat huis is zo mooi! Als ik iedere maand goed oplet, kan ik het wel betalen.” Nee, niet doen. Je wilt toch niet iedere maand elke cent om moeten draaien, omdat je anders je huur niet kunt betalen? Je woont dan wel in een mooi huis, maar toffe meubels kun je niet meer betalen. Ga voor een woning waarbij je aan het einde van de maand nog genoeg over hebt om je andere rekeningen mee te betalen én om leuke dingen te kunnen doen.

Tweedehands bank?

Wanneer je in de grote stad woont, zul je waarschijnlijk ook wat vaker verhuizen. Je ziet een mooier huis voor een veel betere prijs, of jij en je vriend besluiten om samen een appartementje te zoeken om te huren. Totdat je een huis hebt gekocht, of een huurhuis hebt gevonden waar je van plan bent om de komende jaren te verblijven, is het slim om nog niet in dure meubels te investeren. Misschien kom je jouw droombank tegen, maar wanneer je een paar jaar later een huis koopt en deze bank niet in het interieur past, is dit toch zonde.

Heb je de smaak te pakken? Zo bespaar je als budget babe elke dag een beetje geld.