Schrik jij ook zo erg als je iets aanraakt en je krijgt een schokje? Wanneer je iemand omhelst, plotseling alles knettert. Nu we in de wintermaanden zitten is het je vast wel opgevallen dat we vaker statisch geladen zijn. Ben jij benieuwd hoe dit kan? Wij hebben het voor je uitgezocht.

stroom-statisch-geladen-femfem

Wrijving

Wanneer er sprake is van wrijving, ontstaat er statische elektriciteit. Je herkent vast wel als je een trui uittrekt, je haar recht overeind gaat staan. Of vroeger toen je ballonnen ging opblazen je van alle kanten schokjes kreeg. Dit komt omdat sommige materialen heftiger reageren op deze spanning. Als je daarna in contact komt met iets wat nog gevoeliger is voor elektronen, raak je alle elektriciteit kwijt en krijg je een schok.

Winter

Hoe kan het dat we in de winter hier meer last van hebben? Het antwoord is simpel: de luchtvochtigheid is lager. We zetten de kachel een paar graden hoger en zo ontstaat er droge lucht. Je huid kan hierdoor ook droger worden en je lippen kunnen barsten. Wij kunnen niet wachten tot de zomer weer aanbreekt!

Hoe voorkom je het

Hoe voorkom je die irritante schokjes? Wij hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo heb jij nooit meer last van het geknetter!

Natuurlijke stoffen

Synthetische stoffen nemen elektrische lading sneller op. Probeer daarom deze stoffen te vermijden ga voor stoffen zoals linnen of katoen. Vermijd wol of zijde. Dit zijn echte boosdoeners!

Hydrateren

Als je een droge huid hebt, heb je helaas ook sneller last van schokjes. Wanneer je een vettere huid hebt kan de elektrische lading sneller een uitweg vinden. Het is daarom van belang dat je de huid insmeert met hydraterende producten, bijvoorbeeld bodylotion na het douchen. Houd je huid vet.

Veiligheidsspeld

Het metaal van de speld zorgt ervoor dat alle elektriciteit ontlaadt. Plaats daarom een veiligheidsspeld in je kleding, bijvoorbeeld in de zoom van je broek of kraag van je trui. Een makkelijke manier om de schokjes te voorkomen!

Heb jij hier vaak last van in de winter?

Statische lokken? Met deze tips ben je er inĀ no-time vanaf!