Even een serieus onderwerp zo rond het einde van de middag. We willen het namelijk even hebben over het herkennen van een melanoom en de bewustwording van het laten nakijken van je huid. Één op de drie millennials (tussen de 18 en 38 jaar) weet namelijk niet wat een melanoom is in vergelijking tot de één op vijf Nederlanders boven de 38 jaar.

millennials melanoom FEM FEM

Dit blijkt allemaal uit onderzoek van Stichting Melanoom die momenteel is gestart met hun bewustwordingscampagne genaamd Discover Your Spot. 60% van de millennials controleert onvoldoende de verdachte plekjes op hun huid terwijl de overlevingskansen van het hebben van een melanoom veel groter zijn als je er vroeg bij bent. Stichting Melanoom wil jongeren bewuster maken van het belang van het regelmatig checken van de huid en dat hopen ze voor elkaar te krijgen met Discover Your Spot.

Discover Your Spot

Elk jaar krijgen steeds meer Nederlanders te horen dat ze een melanoom hebben. Dit is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Vorig jaar kregen 6.743 mensen deze diagnose maar bij vroege detectie is de kans op overleving bijna 100%. Dr. Nicole Kukutsch, dermatoloog bij het Huidkanker Centrum van het LUMC, heeft er het volgende over te zeggen: “Regelmatige (zelf)check van de huid is belangrijk. Alleen merken wij dagelijks dat er helaas nog veel onwetendheid is over melanoom en vooral onder jongeren. Zij onderschatten de gevaren van onbeschermd zonnen en zonnebankgebruik en realiseren zich niet dat de huidschade die zij nu oplopen hun kans op een melanoom en andere vormen van huidkanker op latere leeftijd vergroot.”

De campagne Discover Your Spot wil daar verandering in brengen. Met een redelijk confronterende video hopen ze meer aandacht te trekken en via hun website kom je aan een checklist met zes punten waar je op moet letten. Denk hierbij aan het groeien uit het niets van een (moeder)vlek, regelmatig bloed of jeuk.

Veel Nederlanders onwetend

Bewustwordingscampagnes lijken de afgelopen jaren wel wat effect te hebben. Het percentage van 20- t/m 50-jarigen dat aangeeft te weten wat een melanoom is is wel gestegen van 63% naar 71% van 2016 tot 2017 maar tot zijn er nog veel dingen wat veel Nederlanders niet weten. Hier een aantal feiten en fabels rondom melanomen:

  • Zo denkt ruim een vijfde (22%) van ondervraagden – onterecht – dat het gebruik van aftersun na blootstelling aan zon de kansen op melanoom verkleint.
  • Bijna 58% van de ondervraagden heeft geen idee dat melanoom in de top-3 staat van kankertypes die het meest voorkomen onder jongeren.
  • Een derde van de ondervraagden weet niet dat een melanoom kan uitzaaien naar andere plekken op de huid.
  • Bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat een melanoom kan uitzaaien naar andere plekken van het lichaam anders dan de huid.
  • Bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat een melanoom snel kan uitzaaien.
  • 28% van de Nederlanders weet niet dat huidkanker de sterkst groeiende vorm van kanker wereldwijd is.

Kortom, Stichting Melanoom wil met Discover Your Spot ervoor zorgen dat we er allemaal bewust mee om gaan en zorgen dat we er op tijd bij zijn. Dus dames, heb je een vreemde (moeder)vlek of het gevoel dat er iets niet juist is: laat je nakijken.