Te veel stress is niet bepaald fijn, maar op een kleine dosis stress kan je best goed kicken. Tuurlijk, als het even kan vermijd je het, maar een beetje adrenaline is nooit verkeerd. Volgens onderzoek is een beetje stress dan ook goed voor je. Als jij ook een van die personen bent die goed gaat op een beetje stress, pas dan op; je kunt namelijk een stressverslaving oplopen.

stressverslaving

Stressverslaving oplopen

Ja echt, er bestaat een stressverslaving. Bij deze verslaving kick je zo erg op stress, dat je het gaat opzoeken. Iets wat écht niet goed voor je lichaam is. Om dit te voorkomen kan je volgens Famme jezelf drie vragen stellen.

1. Waar komt de stress vandaan?

Wanneer je stress voelt is het verstandig om na te denken waar het vandaan komt. Misschien heb je wel stress om helemaal niks. Vind je het lastig om erachter te komen waarom je stress voelt? Schrijf dan alles op waar je mee zit. Wanneer je het op papier zet wordt alles vanzelf een stuk duidelijker. Kijk ook naar je omgeving. Misschien neem jij wel de stress over van iemand in je omgeving.

2. Kan je er iets aan doen?

Als je er achter bent waar de stress vandaan komt kan je kijken of je er wat aan kan doen. Wanneer je er zelf wat aan kan doen, zorg er dan voor dat je iets verandert waardoor je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Kan je helemaal niks veranderen? Dan wordt het tijd om het los te laten, en dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Belangrijk is dat je het in ieder geval een plekje kan geven.

3. Wat zijn mijn grenzen?

Ben je erachter gekomen dat je altijd stress krijgt van één bepaald ding, bijvoorbeeld school, werk etc. Neem dan even een break. Geef je grenzen aan, las een pauze in en het belangrijkste van al; blijf ademen. Loop bijvoorbeeld een rondje in je pauze, mediteer of zet een kopje thee voor jezelf. Deze kleine dingetjes kunnen een hoop verschil maken.

Lees ook: Hier krijg je het meest stress van volgens je sterrenbeeld