Nieuwe jaar nieuwe kansen. Als jij een chaotisch persoon bent, is 2023 misschien wel hét jaar om daar verandering in te brengen. Met journaling heb je binnen no time meer structuur in je leven. En wij leggen je uit hoe je dat doet.

journaling 2023 pro
Bron: Pinterest

Goede voornemens

De meest voorkomende voornemens zijn sparen, sporten en je leven op orde krijgen. Dat laatste willen mensen die een chaotisch leven hebben vooral vaak. Hoe fijn is het als je je hele leven goed uitgestippeld hebt en ook zo kunt behouden? Heel fijn, maar je leven plannen is niet makkelijk. Je hebt motivatie en discipline nodig, om van een chaotisch persoon naar een echte planner te gaan.

Met journaling krijg niet alleen wat meer structuur in je leven maar ook komen je hersenen tot rust. Door het schrijven van dingen die in je opkomen, ben je ook sneller geneigd om het ook echt uit te voeren. Met journaling neem je een momentje voor jezelf om – je raadt het niet – tot jezelf te komen.

Wat houdt het in?

Om te beginnen met journalen heb je eerst een schrift of ander notitieboekje nodig. Geloof ons: het is het allerleukste als je notitieboek er ook nog eens knap uitziet. Journalen is eigenlijk hetzelfde als in een dagboek schrijven, alleen schrijf je nu een aantal bepaalde categorieën op. Bijvoorbeeld hoe je wil dat je dag gaat verlopen, je intenties of je doelen. Het is belangrijk dat je alles schrijft wat in je opkomt.

Hoe start je ermee?

Kies een moment waarop jij het fijn vindt om je gedachtes op te schrijven. Let op: er is geen perfect moment om te journalen. De één staat vroeg op en vindt dit het perfecte moment om te schrijven, terwijl de ander dit liever in de avond doet. Probeer de verschillende momenten uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken wat je allemaal op wil schrijven. De basis van journalen begint eigenlijk met het noteren van je dankbaarheden (waar ben je dankbaar voor vandaag?) en je intenties (wat zou je graag willen doen?).

@realboahancock How to journal like a pro! #journaling #backtoschool #glowupchallenge ♬ original sound – Rawan

Doelen bepalen

Extra leuk is het opschrijven van doelen. Wat zou je vandaag willen bereiken? En hoe ga je dat proberen? Dit kan je ook op allerlei verschillende manieren invullen. Zo kan je bijvoorbeeld als doel hebben om je lover te verrassen met iets leuks óf je kan je baas eindelijk eens vragen om een salarisverhoging. Kortom: dit kunnen kleine of grote dingen zijn.

Vind je het lastig om een begin te maken aan journaling, dan raden we je aan om een kijkje te nemen op TikTok. Hier vliegen de aestheticly pleasing filmpjes je om de oren, dus wordt je sowieso geïnspireerd om dat notitieboekje te scoren. En wedden dat het je goed gaat bevallen!

@inspovannoor let’s set some goals 🎧🥂 #minivlog #2023goals #goalsettingtips ♬ original sound – lucia &lt3