Trouwen is iets moois maar uiteraard ook iets waar goed over na moet worden gedacht want toch komt er nog een hoop bij kijken waar niet iedereen rekening mee houdt. Neem je studieschuld bijvoorbeeld. Wist je dat studieschulden een van de grootste redenen is dat mensen besluiten om toch niet ‘I do‘ tegen elkaar te zeggen?

trouwen studieschuld FEM FEM

Uit onderzoek door de Amerikaanse Bankrate zijn ze erachter gekomen dat steeds meer mensen zich afvragen of hun studieschuld een effect heeft op trouwen en of het er voor zorgt dat men minder snel in het huwelijksbootje stappen.

Het onderzoek

”Heeft de schuld van studentenleningen enig effect op het huwelijk?” Millennials waren niet de enigen die in het onderzoek werden ondervraagd. In totaal waren er 3885 mensen die mee hebben gewerkt aan dit onderzoek en beweerde 50% van de babyboomers, 62 procent van de Gen X-ers en 73% van de millennials dat (onder andere) trouwen gingen uitstellen vanwege hun studieschuld. Andere dingen die ook werden genoemd waren het kopen van een huis, sparen voor een pensioen én gewoon spaargeld opbouwen om leuke dingen te doen (denk hierbij aan vakanties bijvoorbeeld).

Studieschulden

Het hebben van schulden zorgt ook voor een hoop stress.

  • 1 op de 4 millennials die meer dan $80.000 per jaar verdienen hebben studieschulden.
  • 39% die meer dan $80.000 per jaar verdienen hebben studieschulden.
  • 31% van de mensen die tussen de $50.000 en $79,999 per jaar verdienen hebben studieschulden.
  • 30% van de mensen die tussen de $30.000 en $49.000 per jaar verdienen hebben studieschulden.
  • 27% van de mensen die onder $30.000 per jaar verdienen hebben studieschulden.

Leningen voor studentenleningen kunnen in de jaren na de universiteit en daarna behoorlijk zwaar vallen en vooral als je kijkt in Amerika (waar dit onderzoek heeft plaatsgevonden). Prijzen van studeren daar zijn namelijk ook een stuk hoger dan in Nederland maar dit wil niet zeggen dat het in Nederland ook niet voorkomt. Uit een onderzoek van Nibud uit 2017 bleek dat veel studenten tegenwoordig pas laat uit huis gaan om niet bij te hoeven lenen (of in ieder geval zo min mogelijk) waardoor ze een minder hoge studieschuld opbouwen.

Voor iedereen die toch voor de liefde kiest: hebben jullie de nieuwe trouwtrend van 2019 al gezien?