“Hier, neem een lekker stukje taart.” “Nee, echt niet, ik wil een beetje opletten.” Ze kijkt me met een frons in haar gezicht aan. “Doe normaal! Dat is toch helemaal niet nodig. Neem nou een stukje taart, is gezellig!” De vriendin die me een vette appeltaart wil aansmeren is zelf een paar kilootjes te zwaar en al op 100 verschillende diëten geweest, maar de 0 discipline zorgt ervoor dat de kilo’s er net zo snel weer aankomen. Dit is typisch een geval van de krabbenmand.

Ik geen succes, dan jij ook niet

De theorie over de krabbenmand zal vooral bij vrouwen bekend zijn. Één krab in een emmer is goed in staat om de emmer uit te klimmen, maar wanneer er meerdere in de emmer zitten, wordt die ene krab door de rest naar beneden getrokken. Dit is misschien een beetje vaag, maar laat ik het op de volgende manier uitleggen: je vriendin die jou die appeltaart aansmeert, zal zich waarschijnlijk zelf wat minder slecht voelen wanneer jij toegeeft aan het ongezonde eten en dus samen met haar in die mand blijft.

Ons succes vergelijken met anderen

Ook jij hebt succes, maar op je eigen manier. We zijn gewend om ons succes niet als een op zichzelf staand iets te zien, maar het alsmaar te vergelijken met het succes van anderen. Jij hebt €100,- promotie gekregen, maar zij verdiende al meer. Of je vriendin/collega krijgt promotie, ten koste van jou, maar jij bent er ook nog niet klaar voor. Dit is een gevalletje waar je letterlijk ziek van kunt worden. Je wilt blij voor haar zijn, maar de gedachte dat zíj promotie krijgt en niet jij blijft in je hoofd spoken.

Elkaar overtreffen vs. gelijkheid

Ken je bijvoorbeeld dat gevoel wanneer jij trots iets vertelt aan iemand en degene het ook heeft meegemaakt, waardoor jouw verhaal ineens niet meer zo bijzonder is? Prima, het kan natuurlijk dat je gesprekspartner hetzelfde heeft meegemaakt, alleen dan in een betere versie, maar toch voel je je op dat soort momenten toch iets minder geslaagd. We hebben continu het idee dat we elkaar moeten overtreffen, omdat we anders niet goed of succesvol genoeg zijn. Psycholoog Roos Woltering vertelt dat dit komt omdat vrouwen heel erg gericht zijn op gelijkheid. Omdat we hier zo op gefocust zijn, worden we onrustig wanneer iemand boven ons uitsteekt, we zijn niet meer gelijk. Dit wordt ons van jongs af aan al aangeleerd. Jongens sporten meer, waardoor ze leren accepteren dat sommigen beter zijn dan anderen. Bij meisjes gaat het vooral om de gezelligheid.

succes-gunnen-femfem

Wij vrouwen zijn maar ingewikkelde wezens. We gunnen onze vriendin het beste van de wereld, maar zijn tegelijkertijd jaloers wanneer ze echte successen boekt. We willen elkaar overtreffen, terwijl we streven naar gelijkheid. Ik denk dat we ons vooral op onszelf moeten focussen. Heeft je collega promotie gemaakt ten koste van jou? Dan was jij er waarschijnlijk nog niet aan toe, of behaal jij successen op andere vlakken. Concentreer op de dingen waar jij goed in bent en wees daar trots op, want dat mogen we best wat meer doen. Laat die ene krab lekker uit de mand ontsnappen, jij bent waarschijnlijk de volgende.

Lees ook:

6 belangrijke waarheden om je perspectief te geven