‘The other side of winter’ wordt het ook wel genoemd. Want naast skiën of snowboarden is Südtirol perfect voor tal van andere activiteiten. Van skiënd wijn drinken tot rijden in een paardenslee met een dekentje en de zon die achter de bergen ondergaat, het kan er allemaal. En dat mocht ik ervaren.

Dag 1: Paardenslee en kampvuren

We komen aan op het vliegveld van Innsbruck en onze taxichauffeur staat ons al met een glimlach op te wachten. Onderweg naar het hotel raakt hij niet uitgepraat over de omgeving. Helaas wel in het Duits wat niet mijn sterkste kant is, maar de gezelligheid zit er al meteen in. In het hotel hebben we even tijd om te relaxen. Ik kijk een beetje rond en open de deuren naar mijn balkon. Wat een uitzicht! Het zonnetje schijnt volop en zorgt ervoor dat de bergen en het dorpje waar ik op uitkijk er nog mooier uitzien. Om 7 uur worden we verwacht ergens midden op de berg, waar twee paarden met daarachter een slee voor ons klaarstaan. De zon begint ondertussen te zakken, wat ervoor zorgt dat de lucht een rose gloed krijgt. We hobbelen door de sneeuw naar een typisch Alpenstijl hutje. Het is intussen donker en een stuk kouder, maar gelukkig staat het kampvuur ons al op te wachten. Er komt een man in een tirolerpak naar buiten en hij stelt zich voor als Franz. Een andere naam had ik ook niet verwacht. We krijgen een aperitief aangeboden en alvast een paar toastjes die typerend zijn voor deze streek. Nadat we zijn opgewarmd gaan we naar binnen om te genieten van het menu dat ze voor ons hebben voorbereid. We hebben de hele avond gelachen en genoten van de verschillende wijnen en bijzondere gerechten. Tijd om terug naar het hotel te gaan. Franz houdt ons tegen en geeft ons ieder een fakkel, waarna we door de donkere bergen onze weg teruglopen.

sudtirol-paardenslee-femfem

sudtirol-roze-paars-femfem

Dag 2: Eerste skiles en Hugo’s

Vandaag staat een lesje skiën op de planning. Spannend, want de enige ervaring die ik heb was drie jaar geleden in een indoor skihal. We komen aan bij de skiverhuur en er worden me een paar skischoenen aangegeven. ‘Zitten deze goed?’ Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Mijn voeten en kuiten kunnen amper bewegen, maar blijkbaar hoort dat zo. Dus ja, ze zitten goed. Op naar de piste. Een beetje gammel skiën we naar de eerste skilift. Al snel heb ik het onder de knie en gaan we ons eigen gang. Van inspanning krijg je honger, dus is het tijd om te lunchen. We leveren de ski’s weer in en stoppen bij een skihut om te genieten van een heerlijke Hugo, het zonnetje en de lunch. In de avond gaan we naar het romantische Hotel Turm in het dorp waar we de meest bijzondere gerechten krijgen voorgeschoteld, van zwarte risotto tot een dessert met de naam ‘snow’. De eigenaar van het hotel met zijn gespitste snor doet me denken aan een figuur uit Alice in Wonderland. Alleen al zijn verschijning maakt de avond compleet.

sudtirol-skien-femfem

sudtirol-hugo-femfem

Dag 3: Uitputtende hike en ontspannende wellness

De wekker gaat weer vroeg want om 9 uur vertrekken we vanaf het hotel naar het plaatsje Alta Badia, waar we ons voorgerecht, en natuurlijk een aperitief vooraf, krijgen bij de Lee Hut. In Südtirol lijkt het altijd wel wine o’clock dus deze kunnen we niet afslaan. Wanneer mijn typische pasta met spinazie en ricotta achter de kiezen is, gaan we hikend naar de volgende hut waar we ons dessert krijgen. De hike was iets heftiger dan verwacht, aangezien het best stijl omhoog liep. Maar eenmaal bovenaan heb je dan ook uitzicht over heel Alta Badia en dit wil je niet missen. Stiekem was ik wel blij dat we met de skilift weer naar beneden gingen. Terug in het hotel hadden we tijd om te ontspannen in de heerlijke wellness. Even de wijntjes eruit zweten in de sauna en een aantal baantjes trekken in het zwembad met uitzicht op de besneeuwde bergen. In het restaurant waar we die avond eten ruik ik bij binnenkomst de heerlijke geur van Italiaanse pizza’s, wat me voor het eerst het gevoel geeft in Italië te zijn. In Südtirol zelf zijn namelijk nog veel invloeden van Oostenrijk te vinden. Het heerlijke eten van Italië gecombineerd met het gevoel dat je je in Oostenrijk bevindt: een ideale combinatie als je het mij vraagt.

sudtirol-ravioli-femfem

sudtirol-hart-berg-femfem

Dag 4: Wine & Ski Safari

Twee dagen eerder mijn eerste skiles en nu na een glas wijn van de pistes af, ik had er niet heel veel vertrouwen in maar leuk klonk het wel. Vandaag stond de Wine & Ski Safari op de planning. Skiënd van hut naar hut waar sommeliers klaar staan om je de lekkerste wijnen van Südtirol te laten proeven. Met het zonnetje op onze bol waren we nog even aan het genieten van onze laatste wijntjes voordat ons tripje erop zat.

sudtirol-wine-ski-femfem

sudtirol-wijnproeven-femfem

Een ding weten we zeker, Südtirol is perfect voor diegene die van Italiaans eten houden, een liefhebber is van wijn en houdt van een prachtige omgeving tijdens het skiën.