Marketing. Anno 2016 is zo’n beetje alles wat we zien en horen eerst bekeken door een marketingteam. Nu hebben de mensen die zich bezig houden met de marketing van voedingswaren er een handje van om de gezondheidseffecten van suiker een beetje in de schaduw te zetten. Suiker wordt door hen enkel weggezet als oorzaak nummer één van obesitas en hartproblemen. De zoete stof zou in principe helemaal niet goed zijn voor je. Slim trucje om tegenwoordig ook alles in suikervrije vorm aan te bieden. Dan wordt er vaak ook nog een extra schepje bovenop de verkoopprijs gedaan. Het is immers gezonder toch, zo’n suikervrij product? Wij halen die marketingbril van je hoofd af en geven je de uitspraken over suiker die absoluut niet waar zijn.

Suiker is vergif

Onzin. Sommige merken gebruiken het “suiker is iets slechts” puur voor hun marketing. De stof die zorgt voor de zoete smaak van je eten is heerlijk en je hoeft er je er geen zorgen over te maken. Zolang je het met mate tot je neemt en die maat houdt ongeveer zo’n 50 gram per dag in.

Suiker maakt mensen dik en ongezond

Het gaat om het feit dat producten waar veel suiker in zit vaak ook veel calorieën bevatten en dat mensen er (te) veel van eten. Mensen zijn van nature nou eenmaal fan van zoete smaken. Wanneer je veel producten eet die hoog in calorieën en suikers zijn, kan het zijn dat je dik wordt en problemen met je gezondheid krijgt. Ook is het zo dat je sommige suikers heel snel verbrand en je dus maar heel kort een voldaan gevoel hebt, waardoor je nog meer andere dingen gaat eten. Maar, het is niet de suiker die ervoor zorgt dat dat derde koekje in je mond terecht komt, dat doe je zelf.

FEMFEM suikers taylor swift

Natuurlijke zoetstoffen zijn gezonder dan gewone suiker

Ook gelogen. Alle suikers, ook honing en zelfs die dure vervanger van die hele gezonde supermarkt bij jou om de hoek, doen hetzelfde met je lijf als gewone witte suiker. Agave suiker mag hier dan een uitzondering op vormen, gezien deze zoetstof voornamelijk bestaat fructose. Fructose kan leiden tot hormoonwisselingen die ervoor zorgen dat je nog meer wilt eten. Gooi deze dus sowieso meteen uit je voorraadkastje als je wilt voorkomen dat je extra veel gaat eten.

Suikervrije voedingsmiddelen zijn altijd beter

In principe is suiker dus helemaal niet slecht. Het is naast lekker ook nog eens nodig om ons brein aan het werk te zetten. Suikervrije producten zijn vaak ook zoet gemaakt door zoetstoffen zonder calorieën erin, om er om die manier voor te zorgen dat bepaalde voedingsmiddelen minder calorieën bevatten. Klinkt super aantrekkelijk voor iedereen die wilt afvallen. Maar voedingsmiddelen waarin minder calorieën zitten en die gezoet zijn met andere stoffen, dragen niet bij aan gewichtsverlies. Hoe dit komt is voor veel wetenschappers ook nog steeds een raadsel, maar er wordt door hen sterk aangeraden om te kiezen voor producten met gewone suikers, als je dan toch zoiets wilt eten. Je weet dan ten slotte wat er met de suiker in je lichaam gebeurd.