Je hebt ze vast weleens zien liggen in de supermarkt of in je sushi gespot: surimi sticks. Misschien is het wel één van je favoriete snacks, maar weet je wat de felroze staafjes überhaupt zijn? Waar is het van gemaakt en waar komt het vandaan?

Surimi sticks
Bron: Pinterest

Surimi sticks

Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Je kan het zo opeten, maar ze worden het vaakst tussen je sushi in gedaan. Heerlijk, maar is het dan ook wekelijk van krab gemaakt, of is dat maar voor de schijn?

De letterlijke betekenis van surimi verklapt eigenlijk al alles: de bekende surimi sticks bevatten geen grammetje krab. Surimi is namelijk een pasta van viseiwitten en bestaat meestal uit witvissen zoals koolvis of kabeljauw. Vervolgens wordt het geheel opgerold en voorzien van rode kleurstof zodat het op krab zou gaan lijken. In principe zouden deze sticks wel krab kunnen bevatten, maar dat is bij de variant die bij ons in de supermarkt wordt verkocht haast nooit het geval.

Voor die perfecte nep-smaak is urimi-expert Matthieu verantwoordelijk. Met onder andere MSG, gistextract, een beetje suiker, zout en verdikkingsmiddelen heeft Matthieu voor een identieke krab-smaak gezorgd. Hmm!

Verschil Europa en Azië

Je zou denken dat alle surimi sticks hetzelfde zijn en smaken, maar óók dat, is niet helemaal waar. De sticks die in Europa in de supermarkt liggen, zijn aan de oranjere kant en hebben vooral een krabsmaakje, terwijl de surimi sticks in Azië eerder rozig zijn en naar kreeft smaken.

Wat ook leuk is, is dat er in Japan allerlei verschillende surimi sticks verkrijgbaar zijn. Van gestoomd naar gekookt en gebakken. Noem het maar op, je kan allerlei soorten bedenken! Daar is het dan ook géén vervanger van kreeft of krab, maar gewoon een andere bereiding van vis. Ook leuk!