Ben jij degene die direct “dan” roept als het als moet zijn? Dan ben je een vervelend persoon. Uit onderzoek blijkt namelijk dat taalverbeteraars vervelende mensen zijn.

Taalverbeteraars zijn vervelende mensen

Je hebt twee soorten mensen: degene die taalfouten maken en degene die ze corrigeren. En als je bij de tweede groep hoort ben je vervelend. Volgens de wetenschap at least. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de twee verschillende groepen. En er kwam een wel héél duidelijke conclusie uit.

Onderzoek naar taalverbeteraars

De Universiteit van Michigan deed onderzoek naar taalverbeteraars. Aan dit onderzoek deden 300 vrijwilligers mee, die verschillende taken uit moesten voeren. De deelnemers moesten een e-mail lezen (om eventuele grammaticale fouten te ontdekken) en daarbij moesten ze hun emotionele reactie op de fouten noteren. Menig Amerikaan weet namelijk nog steeds het verschil tussen “your” en “you’re” niet.

Maar dit was nog niet alles. De deelnemers aan het onderzoek moesten ook een vragenlijst over hun persoonlijkheid invullen. Zo konden de onderzoekers zien of er een verband was tussen de reactie op een fout en het karakter van de deelnemer.

Conclusie van het onderzoek

Wat bleek uit het onderzoek? Volgens de onderzoekers waren de mensen die zich het meest irriteerden aan grammaticale fouten, de meest introverte mensen. En nee, dit betekent niet dat introverte mensen vervelend zijn. Deze mensen waren namelijk ook niet beschikbaar voor anderen hadden altijd hun oordeel klaar. En laten we eerlijk zijn, dat is best irritant. De meer extraverte deelnemers hadden over het algemeen geen last van taalfouten.

Hoe het komt dat introverte mensen zich nu meer aan taalfouten ergeren vertelt het onderzoek helaas niet. Speaking as an introvert: misschien komt het wel door het feit dat we zoveel tijd alleen doorbrengen en veel te veel in ons hoofd zitten dat we ons aan alles sneller ergeren. Who knows!

Lees ook: Naar het buitenland? Met deze 5 tips leer je gemakkelijk een nieuwe taal