Het is bijna zover; de terrassen mogen 1 juni weer geopend worden. Daar zijn we natuurlijk maar al te blij mee, want wat is er fijner dan de lente vieren met een wijntje op het terras? En na weken binnen zitten, kunnen we niet wachten tot we weer op het terras mogen neerstrijken! Vooral in de temperaturen die we dit jaar meemaken is het een domper dat we nog geen terras hebben mogen zien. Daar komt nu dus verandering in. Maar, hoe gaat dat er eigenlijk uitzien, met alle maatregelen? Wij vertellen het je.

terrassen-open-corona
Foto via iStock

De strenge maatregelen omtrent het coronavirus worden per 1 juni iets versoepeld. Kroegen, hotels, restaurants en dus ook de terrassen mogen weer open, hoera! Toch zal dit nog niet helemaal zijn als we gewend zijn. Een café of restaurant mag een maximum van 30 personen ontvangen. En serveren op 1,5 meter, dat gaat nou eenmaal niet lukken. Dus hoe gaat dat er dan uitzien?

Protocol voor de horeca

De Koninklijke Horeca Nederland heeft een protocol opgesteld, waar alle Nederlandse horeca-ondernemingen zich aan moeten houden. Dit is om te voorkomen dat het veel te druk wordt in kroegen, restaurants en de café’s. Ook wordt er gewerkt met reserveringen wanneer je binnen wilt dineren. Wil je verzekerd zijn van een tafeltje? Zorg dan dat je op tijd reserveert!

Terrasje pakken? Dat gaat straks zo…

Op het terras is het belangrijk dat er genoeg ruimte tussen de tafels zit en dat ze dus absoluut niet overvol raken. Ook om het terras heen mag het niet te druk worden. Als de terrassen bijvoorbeeld groot zijn en dus meer mensen trekken, moet het op de routes ernaartoe niet te druk worden. Binnen een hapje eten kan ook. In een locatie mogen maximaal 30 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn, inclusief het personeel. Wil je binnen komen eten, dan moet je dus (flink op tijd) reserveren.

Voordat je naar binnen gaat

Een gezonde omgeving is belangrijk, vooral wanneer jullie allemaal op dezelfde plek zitten. Daarom is het van belang om zeker te weten dat jij gezond bent. Voordat jij naar binnen gaat wordt je dus verplicht je handen te wassen of desinfectie te gebruiken. Alles voor de veiligheid van jou en jouw medemens. Daarnaast worden er een aantal vragen aan je gesteld, bijvoorbeeld naar jouw gezondheid en die van jouw huisgenoten of gezin. Dit is een controlegesprek en is dus ook verplicht, wanneer jij op de bestemming aankomt. Wanneer er klachten zijn of symptomen van bijvoorbeeld griep dan mag het café de gast weigeren.

En die 1,5 meter?

En die 1,5 afstand? Die gaat voor het bedienende personeel niet op, omdat dit praktisch gezien niet mogelijk is. Na het controlegesprek mogen zij binnen 1,5 meter jouw bestelling opnemen, serveren en afruimen. Het personeel zorgt ervoor dat het café of restaurant zo hygiënisch mogelijk is en een tafel bij het verlaten grondig wordt schoongemaakt, voordat nieuwe gasten plaatsnemen. Zo weet je zeker dat je aan een schone tafel gaat zitten!